Partij van de Arbeid
Den Haag, 10 december 2009

Vragen van het lid Vos (PvdA) aan de minister van Financiën

over problemen met DSB-hypotheken voor nieuwbouwhuizen.


1. Kent u het Faillissementsverslag nummer 1 van de curatoren van DSB Bank NV?{1}


2. Is het waar dat er voor de circa 100 bouwdepots in verband met in aanbouw zijnde woningen en bijna 700 bouwdepots in verband met woningverbetering nog geen oplossing is gevonden, zoals te lezen is op pagina's 15 en 16 van voornoemd verslag?


3. Bent u bekend met situaties waarin particulieren die, door middel van een hypotheek met bouwdepot van DSB Bank, een nieuwbouwhuis of verbouwing gefinancierd hadden, niet in hun nieuwe huis kunnen omdat de verschuldigde bedragen door het faillissement van de bank niet worden voldaan?


4. Hoeveel mensen met een DSB-hypotheek met bouwdepot voor een nieuwbouwhuis of verbouwing worden op deze wijze gedupeerd?


5. Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat mensen in zulke gevallen hun nieuwe danwel verbouwde huis niet in kunnen en geconfronteerd worden met schuldeisende bouwondernemingen?


6. Waarom wordt in zulke gevallen het bouwdepot niet uitgekeerd, gezien het feit dat hier een hypotheekovereenkomst tussen twee partijen aan ten grondslag ligt? Kan verwacht worden dat het gevolg hiervan is dat aannemers in de toekomst minder snel bereid zijn om opdrachten te accepteren die via een bouwdepot lopen? Kunt u uw antwoord toelichten?


7. Deelt u de mening dat mensen die in deze situatie zitten moeten kunnen rekenen op herfinanciering bij een andere bank? Deelt u de mening dat de curatoren een inspanningsverplichting hebben om een oplossing te vinden, bijvoorbeeld door te bemiddelen bij een andere bank?