Universiteit Leiden

Persbericht Universiteit Leiden
11 december 2009

UNIVERSITEIT LEIDEN MAAKT BELEGGEN IN UNIVERSITAIR HISTORISCH ERFGOED MOGELIJK

Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden heeft de beleggingsinstelling Belvédère Academia Leiden University N.V. (Belvédère) opgericht. Daarmee is de Leidse universiteit de eerste Nederlandse universiteit die alumni/particulieren de mogelijkheid biedt te beleggen in obligaties met universitair historisch erfgoed als onderpand. De oprichting van Belvédère biedt een drievoudig voordeel: de universiteit verstevigt de band met haar alumni en betaalt lagere financieringskosten, de kopers van obligaties ontvangen een aantrekkelijk rendement, bestaande uit de jaarlijkse rentevergoeding en het fiscale voordeel van 2.5%.

Het Ministerie van OCW heeft Belvédère onlangs de status van cultuurfonds verleend. Dit wordt aanstonds gevolgd door de afgifte van een zogenaamde cultuurverklaring door de fiscus. Daarmee vallen de obligaties onder de noemer 'cultureel beleggen'. Dat betekent voor een in Nederland woonachtige particuliere belegger een extra fiscaal voordeel van 2.5% per jaar naast de rentevergoeding. Het fiscale voordeel geldt tot een maximum inleg van circa E 55.000 per belegger. Cultureel beleggen is de evenknie van groen beleggen.

Belvédère is een initiatief van de Universiteit Leiden en een aantal Leidse alumni in samenwerking met de Rabobank. Belvédère stelt zich ten doel alumni en andere particulieren intensiever bij de universiteit te betrekken op een manier die voordeel biedt voor de 'beleggers' en de universiteit. Dit wordt behaald door obligaties te koppelen aan universitair historisch erfgoed met een museumfunctie: het Academiegebouw, de Sterrewacht een deel van de Hortus Botanicus, alle gelegen in het historische centrum van Leiden, tussen de Witte Singel en het Rapenburg. Met de opbrengst van de emissie wordt renovatie en behoud van dit cultureel erfgoed met een museale functie mogelijk gemaakt.

Beoogd wordt om de volgende structuur te realiseren: De Universiteit Leiden verkoopt het Academiegebouw en de Sterrewacht aan Belvédère en huurt deze voor een lange periode terug. Belvédère financiert die aankoop door de uitgifte van obligaties, die met preferentie gekocht kunnen worden door alumni van de Universiteit Leiden.

Belvédère is verantwoordelijk voor de instandhouding en de exploitatie van het Academiegebouw, de Sterrewacht en de Hortus botanicus en heeft daarom voor de Wet Inkomstenbelasting 2001 de status van cultuurfonds. Daardoor kunnen obligatiehouders een fiscaal voordeel genieten van 2,5%. In aanvulling op dit fiscale voordeel betaalt Belvédère een rentevergoeding.

Voor de uitgifte van de obligaties zal te zijner tijd een prospectus algemeen beschikbaar worden gesteld via Belvédère, met daarin een beschrijving van de voorwaarden van de obligaties.