Ingezonden persbericht


Bankiers en kunstenaars werken samen aan vertrouwen

De huidige cultuur in de financiële sector draagt bij aan het gebrek aan vertrouwen in financiële instellingen. Dat beeld rijst uit een reeks interviews met vijftig opinieleiders uit de financiële sector. De interviews zijn onderdeel van het project 'Vertrouwen Verbeeld', dat is opgezet door Art Partner, een organisatie die kunstenaars aan bedrijven koppelt. Vandaag is de website www.vertrouwenverbeeld.nl met de onderzoeksresultaten live gegaan.

Scoor- en angstcultuur
Commissarissen, bestuurders, toezichthouders, adviseurs en klanten van banken en financiële instellingen; Art Partner interviewde, samen met kunstenaarsorganisatie Kunstenaars&CO en twaalf kunstenaars, betrokkenen tot in de top van de financiële sector. De geïnterviewden gaven hun visie op 'vertrouwen' in de sector en de rol die kunstenaars kunnen spelen bij het herstel van vertrouwen. Uit de interviews rijst een beeld van een 'scoor- en angstcultuur' in de financiële wereld. Medewerkers zitten vast in een cultuur waarin scoren gaat boven klantenbelang en men twijfels over onverantwoorde risico's niet durft te uiten. Een cultuur die onderling vertrouwen ondermijnt en kritische geluiden in de kiem smoort. Die cultuur wordt, volgens de geïnterviewden, alleen doorbroken als er managers en bestuurders opstaan die een nieuwe cultuur omarmen en bevorderen. Art Partner nam het initiatief voor de interviews op basis van hun brede ervaring met kunstenaars in bedrijven. De organisatie, opgezet door Sandra Boer en Robert Tordoir en onderdeel van house-of-initiatives, matcht sinds 2006 kunstenaars aan bedrijven voor een samenwerking van een paar maanden tot twee jaar. In die periode werken kunstenaars vanuit een thema of een vraag van het bedrijf. Dat kan gaan om onderwerpen als 'betrokkenheid binnen de organisatie', het 'omgaan met flexwerken' of om actuele en relevante thema's voor de organisatie.

Kansen in crisis
Door die brede ervaring zagen Boer en Tordoir tijdens het uitbreken van de crisis juist kansen. Zou de financiële sector niet juist nu kunnen profiteren van een samenwerking met kunstenaars? Immers, de financiële en economische crisis vraagt om heroriëntatie, kritische reflectie op het oude, het visualiseren van het nieuwe. En dat zijn nu juist terreinen waarbinnen de creatieve en innovatieve kracht van kunstenaars benut kan worden. Al eeuwenlang laten kunstenaars een onafhankelijk, ander geluid horen en weten zij met hun werk discussies los te maken of te verdiepen. Van Jan Brueghel's schilderijen over de tulpenhandel in de zeventiende eeuw via Picasso's Guernica tot aan Jack Nicholson in One Flew over the Cuckoo's Nest. Vanuit deze gedachtegang initieerde Art Partner het project 'Vetrouwen Verbeeld', met als start de vijftig interviews.

Nieuwe input van kunstenaars
Boer: 'Opvallend was de openheid waarmee we werden ontvangen. Tot op het hoogste niveau is men zoekende in de financiële sector. Onze gesprekspartners waren nieuwsgierig naar nieuwe ideeën en een nieuwe aanpak.' Andersdenkenden kunnen nieuwe zuurstof geven aan een organisatiecultuur. Dat past in een beleid van diversiteit van organisaties en bij het streven naar het doorbreken van oude culturen en het in huis halen van creativiteit, innovatie en nieuwe energie. Kunstenaars leveren bovendien een inspirerende bijdrage aan het inhoud en vorm geven van begrippen als 'vertrouwen', 'authenticiteit', 'integriteit' en 'geloofwaardigheid'. Tordoir: 'De interviews maken duidelijk dat samenwerking met kunstenaars vooral een waardevolle toevoeging kan zijn in managementtrajecten voor bankiers en bestuurders. In een actieve dialoog kunnen bankiers en kunstenaars samenwerken aan relevante thema's.' Theodoor Gilissen Bankiers werkt sinds kort samen met kunstenaar Heidi Linck. Bestuursvoorzitter Tanja Nagel: 'Met een kunstenaar halen we een kritische en creatieve blik binnen, iemand die discussie aanwakkert. Dat past bij ons streven naar interne diversiteit. Samen onderzoeken we het begrip 'vertrouwen'. Als eerste stap geven wij Heidi het vertrouwen dat wij elke dag van onze cliënten vragen.'