Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 11-12-2009

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending vrijdag 11 december
Nederland 1 - 18.15 uur

D66 GROEIT TEN KOSTE VAN PVDA EN SP

De groei van D66 gaat vooral ten koste van de PvdA en de SP. Eén op de vier mensen die nu D66 stemt is afkomstig van de Partij van de Arbeid. De belangrijkste reden voor de overstap is dat ze 'niet meer weten waar de PvdA voor staat'. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Het onderzoek is gehouden onder 6000 leden van het EenVandaag Opiniepanel die aangeven dat ze op dit moment op D66 zouden stemmen. 26 procent van die kiezers komt van de PvdA en 19 Procent van de SP.

Pechtold doorslaggevend
Voor de meeste mensen speelt partijleider Alexander Pechtold een hoofdrol in hun keuze voor D66. Een ruime meerderheid (63 procent) noemt hem 'belangrijk' voor hun keuze en nog eens 22 procent zelfs 'doorslaggevend'. Pechtold werd gisteravond ook gekozen tot 'Politicus van het Jaar 2009'.

Wilders
Als belangrijkste reden om op D66 te stemmen staat 'de combinatie van sociaal en liberaal' op de eerste plaats, gevolgd door 'het leiderschap van Pechtold' en 'de kritische houding t.o.v. Wilders'.

Toch regeren
'Regeren is halveren' wordt wel van D66 gezegd. Toch vindt 78 procent van de achterban vindt dat D66 in het volgende kabinet moet stappen. En ook al wil Alexander Pechtold het zelf liever niet, 67 procent vindt dat hij een hele goede premier zou zijn.

Vanavond aandacht voor dit onderzoek in de uitzending van EenVandaag om 18.15 uur op Nederland 1.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl