Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Helmond, 11 december 2009

High Tech Automotive Campus krijgt robot van NedCar

Automobielfabrikant NedCar stelt een robot ter beschikking aan de Manufacturing & Process unit van de High Tech Automotive Campus in Helmond. Op haar beurt stelt de High Tech Automotive Campus het onderwijs in de gelegenheid om zich met deze robot het automotive productieproces eigen te maken. Een robot is een onlosmakelijk procesonderdeel van de automobielindustrie, waar hoge kwaliteit en foutloze eindproducten worden geëist.

NedCar robot
De NedCar robot is er één met een zogenaamde gripper-functie, waarmee studenten ervaring kunnen opdoen met geavanceerde en zeer flexibele productiemethoden. NedCar wil op die manier een bijdrage leveren aan het onderwijs van vakkrachten voor de automotive industrie en reageert onder meer zo op initiatieven van de High Tech Automotive Campus (HTACampus) in Helmond om diverse spelers uit de automotive sector bij elkaar te brengen en de onderlinge samenwerking te stimuleren.

Manufacturing & Process unit
De Manufacturing & Process unit op de HTACampus biedt de mogelijkheid tot het uitvoeren van testen met high tech productieprocessen. Het verschaft aan zowel studenten als engineers een controled environment - met testapparatuur en specialistische tools - waarin men zich kan bekwamen met het efficiënte automotive productieproces. Alsmede om dit proces verder te kunnen ontwikkelen en optimaliseren. De Manufacturing & Process unit maakt onderdeel uit van het nieuw te bouwen Automotive Facilities Brainport center op de HTACampus, die in september 2011 haar deuren zal openen om de eerste lichting studenten te begroeten. De NedCar robot is hierbij dan ook de eerste aanwinst voor het AFB-center en zal voorlopig onderdak krijgen bij het ROC Ter AA op de HTACampus. ROC Ter AA heeft hier een eigen opleidingsunit, waar door studenten aan meerdere projecten wordt gewerkt, zoals onder andere een kit car en een kart project.

Automotive leergangen op de HTACampus
ROC Ter AA is actief aanwezig op de campus met een nieuwe opleiding Automotive op MBO niveau, als onderdeel van de Midden kader Engineering opleiding van de afdeling Techniek & Technologie. Deze MBO opleiding is de enige in zijn soort in Nederland. Geen enkel ander ROC biedt een dergelijk opleidingstraject aan. De opleiding is gericht op algemene automotive kennis en meer specifiek op de mechatronica en procesindustrie. De NedCar robot zal daarnaast ook voor het HBO worden ingezet, voor de Manufacturing Lecture van het HBO Automotive. De NedCar robot wordt ingepast in deze opleidingen en is een wezenlijk onderdeel bij de training van studenten. Het biedt de mogelijkheid om de studenten met moderne technologie kennis te maken en zich erin te bekwamen

De ingebruikname van de NedCar robot op de HTACampus maakt onderdeel uit van diverse introducties en feestelijkheden van de High Tech Automotive Campus WEEK (8 t/m 15 december 2009).


---

Achtergrondinformatie

ROC Ter AA
Het ROC Ter AA kent op dit moment al een structurele samenwerking met diverse bedrijven op en rondom de Campus. Het streven is deze samenwerking verder uit te breiden, waardoor Automotive opgeleide MBO'ers zich nog sterker kunnen positioneren op de arbeidsmarkt of doorstuderen aan de HBO Automotive bachelor opleiding. Sinds de invoering van het Competentiegerichte onderwijs op het MBO is het praktijkgerichte leren een leidraad geworden voor de opleidingstrajecten binnen middelbaar beroepsonderwijs. Dit heeft als doel de studenten direct vanaf het begin van de opleiding zoveel mogelijk met de praktijk in contact te brengen. "Leren waar het werk is" (training on the job) kiest het ROC Ter AA heel bewust om praktijk en theorie zo doeltreffend mogelijk te vervlechten. Op de HTACampus doen zich uitgelezen mogelijkheden voor om Automotive studenten in aanraking te brengen met de nieuwste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De totaliteit van de High Tech Automotive Campus vormt een uitdagende leer- en werkomgeving voor studenten en docenten.

Automotive Facilities Brainport

Het Automotive Facilities Brainport center is een gloednieuw, op de High Tech Automotive Campus in Helmond, te bouwen centrum waar automotive testfaciliteiten, werkplaatsen, laboratoria en kantoren worden gerealiseerd die op basis van het 'shared principe' beschikbaar worden gesteld aan automotive bedrijven, het onderwijs en R&D instituten. Het 6000 m2 grootte AFB-center dat opgeleverd wordt in september 2011, omvat shared technical facilities en een business accelerator center.

Over de High Tech Automotive Campus

Op de High Tech Automotive Campus in Helmond, worden automotive bedrijven, kennisinstellingen en onderwijs samengebracht met als doel samenwerking, kennisdeling en "open innovatie" op het gebied van automotive technologie en schone en duurzame mobiliteitsoplossingen. Opleidingen en ontwikkeling van het automotive productieproces zijn in dit verband belangrijke thema's. In deze uitdagende omgeving zullen automotive innovaties niet alleen ontstaan, maar ook verder ontwikkeld worden en hun weg sneller en efficiënter naar de wereldmarkten vinden. Om zeker te zijn van een leidende positie investeert de High Tech Automotive Campus in "world-class" faciliteiten, zoals het AFB-center en het Automotive House.