'Beste hobbybrouwers van Vlaanderen' wachten op hun bier

11/12/2009 16:52

FIELD / URBAN COMMUNICATION

Deelnemers BrouwlandBierCompetitie bottelen eigen creaties

In de Brouwland BierCompetitie strijden 40 bierminnende teams, waarvan 25 studententeams, naar de felgesmaakte titel "Beste hobbybier van Vlaanderen". Na een spoedcursus artisanaal bier brouwen, gingen alle deelnemers zelf aan de slag. Tussen pot en pint werd beslist welk soort gerstenat (licht of zwaar, blond of bruin, pils of trappist) gebrouwen zou worden, vervolgens werden tal van recepten geprobeerd en uiteraard werd er veel geproefd en vergeleken. De tijd van het hergistings- en rijpingsproces is echter aangebroken en alle brouwsels worden vakkundig door de deelnemers gebotteld en verzegeld.

Alle deelnemers hebben een maand de tijd gekregen om te experimenteren en hun bierrecept op punt te stellen. Nu komt initiatiefnemer Brouwland langs bij alle teams om toe te zien of het bottelen en verzegelen van de brouwsels correct verloopt. Alle brouwsels worden nadien verzameld en opgeslagen in de gebouwen van Brouwland waar het hergistings- en rijpingsproces kan beginnen.

Eens dit rijpingsproces erop zit, kan eindelijk overgegaan worden tot het proeven van de brouwsels en het bepalen van de winnaars. Een speciale jury, bestaande uit professionele bierbrouwers en fervente bierdrinkers en -kenners, zal alle bieren blind proeven en keuren. Tijdens de finale in maart worden de winnaars bekend gemaakt. Het winnend team mag zich niet enkel brouwer van het beste hobbybier van Vlaanderen noemen maar ziet ook 500 liter van zijn eigen recept gebotteld en gebrouwen worden door een professionele brouwerij.

Hobbybrouwers strijden om titel "Beste hobbybier van Vlaanderen"

De biercompetitie is een initiatief van Brouwland, leverancier in bier- en brouwbenodigheden, en GUIDO, het gekende Belgische marketingplatform naar studenten en pasafgestudeerden. Het succes van deze wedstrijd bij jongeren, goed vertegenwoordigd met 25 teams, bevestigt nogmaals wat een studie, uitgevoerd in juli 2009 bij 1.622 Vlaamse studenten door Brouwland in samenwerking met NV Guido, reeds aantoonde: bier brouwen is hip.

Oorspronkelijk beperkte de wedstrijd zich enkel tot studenten maar al snel bleek dat ook niet-studenten geĂŻnteresseerd waren om deel te nemen. Om die reden werd beslist de wedstrijd ook voor hen open te stellen. Naast 25 studententeams, meldden zich nog tal van niet-studententeams aan: allen hobbybrouwers en bierliefhebbers. Uit die inzendingen werden 15 teams geselecteerd via de kanalen van Brouwland en P-magazine. Ook deze teams dingen mee naar de titel van "Beste hobbybier van Vlaanderen" en maken kans op de hoofdprijs van 500 liter van hun eigen brouwsel.

Uiteraard zijn professionele bierbrouwers uitgesloten en dient elke deelnemer ouder dan 18 te zijn. Gezien de meeste deelnemers geen of weinig ervaring hebben met het artisanaal brouwen van bier, trakteerde Brouwland alle teams op een snelcursus bier brouwen. Naast een professionele opleiding bier brouwen kregen zij ook de volledige infrastructuur voor het zelf brouwen ter beschikking van initiatiefnemer Brouwland.

Initiatiefnemer Brouwland

Brouwland is Europa's meest gespecialiseerde leverancier voor wijnmakers, likeurbereiders en bierbrouwers. Het bedrijf biedt grondstoffen, toestellen en alle mogelijke accessoires aan voor het artisanaal bereiden van bieren, wijnen, fruitsappen, likeuren en kaas en levert zowel aan professionals (o.a. kleine brouwerijen) als hobbyisten. Meer informatie vind je terug op www.brouwland.com

Beeldmateriaal kan u downloaden via

http://www.fileserver-urban-communication.be/BROUWLAND/fotos bottelen/

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel