Gemeente Tilburg

Nummer
2009473BW
Datum
11 december 2009

Veel nieuwe sportprojecten de komende jaren
Sporten en bewegen om niemand buitenspel te laten staan

De Gemeente Tilburg investeert de komende jaren fors in sport- en beweegprojecten. Dit kan dankzij een rijksregeling. Het geld gaat bijvoorbeeld naar het project Kies-jesportcoach, waarbij kinderen met een beperking intensief begeleid worden bij hun sportdeelname. Ook wordt geld gestoken in projecten als Wandelen in de Wijk, specifiek gericht op 55+'ers. Een deel van het geld gaat verder naar de invoering van chiptechnologie. Op vier zogenaamde timepoints wordt het voor sporters mogelijk digitaal tijd te registreren en hun prestaties te volgen. De timepoints worden aangebracht in de zwembaden Recreatiebad Stappegoor en Sportcentrum Reeshof, de gemeentelijke atletiekbaan en op de Ireen Wüst IJsbaan.
Sport- en beweegprojecten
Gemeente Tilburg zet het geld in op diverse sport- en beweegprojecten, verdeeld over vijf thema's: Aangepast Sporten, Sport en Bewegen voor Senioren, Ongebonden Sport, Gezondheid-/Integrale aanpak overgewicht en Scoren met Willem II. Sportwethouder Jan Hamming: "Sport is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen, maar ook voor welzijn en gezondheid van volwassenen. Niemand mag buitenspel komen te staan. Daarom investeren we geld in projecten die mensen in beweging krijgen en houden. Door dit geld in te zetten is de drempel om te gaan sporten in onze stad nóg lager." De Impuls Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB), waaraan de gemeente Tilburg deelneemt, biedt extra mogelijkheid om sport en beweging op lokaal niveau te stimuleren. Deze subsidie van ¤822.519,- loopt van medio 2008 t/m de eerste helft van 2012. Het college heeft besloten het resterende bedrag van 2009 (¤352.000,-) verdeeld in te zetten over de jaren 2010, 2011 en 2012.
De rijksbijdrage Impuls NASB wordt beschikbaar gesteld onder de voorwaarde dat de gemeente eenzelfde bedrag investeert. Het rijksgeld is bedoeld voor sport- en beweegactiviteiten en niet voor de investering in bijvoorbeeld sportaccommodaties. Het resterende bedrag voor 2009 (¤352.000,-) wordt verdeeld over de jaren 2010, 2011 en 2012 ingezet. Voor 2010 stond al een bedrag van ruim ¤205.000,- gereserveerd. Beweegarmoede
Het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen heeft als doelen de beweegarmoede en gezondheidsproblemen terug te dringen en overgewicht te verminderen. Ook dient het plan een beweegvriendelijke omgeving te realiseren.
Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en het wordt ter informatie naar de raad gestuurd



Gemeente Tilburg