Ingezonden persbericht




D66 Amsterdam


'Maak het huurbeleid écht sociaal'

D66 wil dat de gemeente Amsterdam een onderzoek doet dat een andere vorm van de berekening van huurkosten verkent. De sociaal-liberalen maken zich ernstige zorgen over de vastzittende woningmarkt en het zogenaamde 'scheefhuren'. D66-fractievoorzitter Ivar Manuel wil dat de gemeente durft te vernieuwen: "D66 wil de huur van sociale woningen laten afhangen van het inkomen van die bewoner. We werken nu met aan huizen - dus stenen - gefixeerde prijzen. Dat werkt scheefwonen in de hand."

Scheefwonen wordt veroorzaakt doordat veel Amsterdammers jarenlang in een sociale huurwoning blijven, ook als ze meer zijn gaan verdienen. Door de tegemoetkoming aan het inkomen van de bewoner van een huis te koppelen, en niet langer alleen maar te baseren op het puntenstelsel kan de gemeente iets doen aan het scheefwonen. D66 wil dat in elk stadsdeel ten minste 30% van de woningvoorraad beschikbaar blijft voor sociale huur. "Met het voorstel van D66 krijg je een woningmarkt die niet alleen gezonder is, maar ook een betere doorstroming heeft. Als je meer gaat verdienen, kun je ook steeds meer een markt conforme huurprijs betalen", aldus Manuel.

D66 zal bij de begrotingsbehandeling volgende week een voorstel indienen om een experiment met huurprijzen gekoppeld aan het inkomen in plaats van de woning toe te staan. Ivar Manuel: "Sociale huur moet er zijn voor mensen met een laag inkomen. D66 wil investeren in mensen, niet in stenen. Met het voorstel van D66 maken we het huurbeleid écht sociaal."



Ingezonden persbericht