Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 11 december 2009

Vlaanderen voorziet 7 miljoen euro steun aan partnerland Malawi

Op voorstel van Vlaams minister-president Kris PEETERS, tevens bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist om 7 miljoen euro steun te voorzien voor Malawi. Malawi is één van de 3 partnerlanden van Vlaanderen op vlak van ontwikkelingssamenwerking.

Het betreft 2 miljoen euro steun voor de gezondheidssector in Malawi en 3 miljoen euro ter ondersteuning van de landbouwsector, in uitvoering van de strategienota tussen Vlaanderen en Malawi. Daarnaast wordt ook 2 miljoen euro steun voorzien voor UNICEF België voor het uitvoeren van een project dat als doel heeft de toegang tot water te verbeteren, en de kwaliteit van sanitair en hygiëne in Malawi te verhogen.

Strategienota Vlaanderen - Malawi

In het kader van ontwikkelingssamenwerking heeft de Vlaamse Regering in november 2008 een strategienota goedgekeurd tussen Vlaanderen en Malawi.

Deze strategienota omvat een samenwerkingsprogramma tussen Vlaanderen en Malawi voor 5 jaar, waarbij de nadruk ligt op 2 sectoren, namelijk landbouw en voedselzekerheid enerzijds, gezondheid anderzijds.

Met de beslissing van vandaag om 5 miljoen euro te voorzien, wordt uitvoering gegeven aan de strategienota voor zowel de gezondheids- als de landbouwsector.

In de strategienota is namelijk opgenomen dat Vlaanderen over een periode van 5 jaar 25 miljoen zal investeren in beide sectoren.

Gezondheidssector Malawi

Vlaams minister-president Kris Peeters voorziet 2 miljoen euro voor de gezondheidssector. Vlaanderen heeft zich hiertoe ingeschreven in het nationaal gezondheidsplan (Programme of Work) van Malawi. De algemene doelstelling hiervan is om via het basisgezondheidspakket de gezondheidstoestand van alle Malawiërs te verbeteren door de ziekte-incidentie en vroegtijdige sterfte bij de bevolking te verminderen.

Dit basisgezondheidszorgpakket bevat een minimumdienstenpakket dat gratis ter beschikking wordt gesteld aan alle Malawiërs.

Dankzij het gezondheidsplan wordt tevens bijgedragen tot het realiseren van de gezondheidsdoelstellingen van de VN (terugdringen van kinder- en moedersterfte, het stoppen en terugdringen van de verspreiding van HIV/AIDS, malaria en andere ziektes, strijd tegen honger en armoede), waartoe Vlaanderen zich engageert inzake ontwikkelingssamenwerking.

Landbouwsector Malawi

Een tweede sector die Vlaanderen ondersteunt is de landbouwsector. Daarvoor voorziet Vlaams minister-president Kris Peeters jaarlijks een bedrag van 3 miljoen euro, zoals bepaald in de strategienota.

Deze ondersteuning bestaat uit 3 luiken:

Er wordt een bedrag van 2 miljoen euro voorzien voor een project dat zich focust op een betere toegang tot landbouwinformatie voor de boeren in het land. Dit moet zich vertalen in een verbeterde voedselproductie bij de boeren en dus ook verbeterde levensomstandigheden.500.000 euro wordt voorzien voor de Milk Producers Association. Via dit project wil Vlaanderen de zuivelsector in het centrum en het noorden van Malawi versterken. Het project zal gedurende 4 jaar werken rond volgende 4 thema's:capaciteitsopbouw en training van de boeren en de Melkbulkgroepenversterken van de capaciteit van de verenigingenverbeteren van de technische dienstverleningverhogen van het aantal runderenin totaal wordt nogmaals 500.000 euro voorzien voor de Mzuzu Coffee Planters Cooperative Union Limited. Dit project streeft ernaar de levensomstandigheden van kleinschalige koffieboeren te verbeteren door diversificatie van de inkomens. Heel concreet wil dit project tegen het einde van jaar 3 verbeterde levensomstandigheden hebben bereikt voor 3000 koffieboeren (2600 bestaande boeren en 400 nieuwe). Dat moet zich uiten in verhoogde inkomens, verbetering in de woonomstandigheden en sociale verworvenheden.UNICEF: WaSH-programma (water - sanitatie - hygiygiëne)

Minister Peeters voorziet 2 miljoen euro voor het verbeteren van de sanitaire en hygiënische omstandigheden in 2 districten in Malawi (Zomba en Karonga). De keuze voor deze districten is zorgvuldig gebeurd. Zo'n 7% (1 miljoen mensen) van de totale bevolking woont in deze districten en behoren tot de armste in Malawi. De 2 districten zijn kwetsbaar voor cholera, voedselschaarste en overstromingen. Meer dan 30% van de choleragevallen en 60% van de sterfgevallen situeren zich in deze districten. Het project zal 4 jaar duren en start in 2010.

Het project beoogt onder meer:

De toegang tot veilig water aan de armste en minst bereikte gemeenschappen verhogen;Toegang voor scholen en gemeenschappen tot sanitatiefaciliteiten verhogen;De capaciteit van lokale autoriteiten en civiele organisaties versterken om geïntegreerde water, sanitaire- en hygiëne-interventies efficiënt en effectief te plannen en uit te voeren. Concreet betekent dit dat o.m. volgende activiteiten zullen uitgevoerd worden:

Er worden 200 waterpunten voorzien (150 in gemeenschappen en 50 in scholen). Dit houdt in dat zo'n 30.000 kinderen en zo'n 37.500 mensen op het platteland toegang hebben tot veilig water.Zo'n 150.000 mensen en 30.000 schoolkinderen zullen verbeterde basissanitatie krijgen door de constructie van 30.000 familietoiletten en 500 schooltoiletten.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, Woordvoerder van minister-president Kris Peeters Tel: 02 552 60 12
Tel: 02 552 60 12
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1257936171785

De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.