Ingezonden persbericht



Leven in Beeld bloeit tegen de verdrukking in

Leven in Beeld is een speciaal en creatief re-integratieproject voor tien bijstandsmoeders. Zij zijn allen klant van ISD Noordoost, de sociale dienst voor Delfzijl, Loppersum en Appingedam. Het levensverhaal van deze bijstandsmoeders staat centraal in Leven in Beeld.

Noordoost Groningen is een regio waar een glansrijke toekomst doorgaans geen vanzelfsprekendheid is voor uitkeringsgerechtigden. Ook voor de tien vrouwen van Leven in Beeld is het leven niet gemakkelijk. In veel gevallen staan ze alleen voor de opvoeding van de kinderen. Daarnaast hebben ze vaak de zorg voor ouders en andere familieleden op hun schouders en moeten ze moeite doen om financieel de eindjes aan elkaar te knopen. Aan hun eigen leven komen ze meestal niet toe en voor nadenken over de toekomst is soms domweg geen tijd.

Tot ze deelnemer werden van dit re-integratieproject.

De cirkel doorbroken
De resultaten van Leven in Beeld weerspreken met verve het beeld dat de regio doorgaans oproept. Vrijdag 11 december 2009 presenteren de tien bijstandsmoeders van Leven in Beeld hun persoonlijke levensverhaal. Dit doen ze met beeld en muziek, in de vorm van een korte film of fotoboek. Het is de afronding van hun eerste stap richting arbeidsmarkt. Door de creatieve werkwijze van Leven in Beeld hebben de deelnemers duidelijkheid gekregen over de weg die ze willen inslaan in hun leven. Alle deelnemers hebben besloten dat ze niet meer afhankelijk willen zijn van een uitkering. Ze willen zelf hun geld verdienen. Daar gaan ze na afloop van dit project onder begeleiding mee verder. Voor de een betekent dat een eigen bedrijf starten, de ander zoekt een betaalde baan of wil een beroepsopleiding volgen, en dat alles binnen een half jaar. De deelnemers van Leven in Beeld hebben vertrouwen in hun toekomst.

Bijstandsmoeders

Bijstandsmoeders vormen binnen de langdurig werklozen een specifieke groep. Belast met de zorg voor kind(eren) en huishouden is het niet gemakkelijk uit de vicieuze werkloosheidscirkel te stappen. Desondanks willen de meesten graag iets van hun leven maken. Veelal hebben ze echter geen inzicht in wie ze zijn en waar ze naar toe willen in de toekomst. Dit maakt deze groep voor de sociale dienst niet altijd gemakkelijk bemiddelbaar richting arbeidsmarkt. Het vraagt een specifieke aanpak.

Uniek concept

Het re-integratieproject Leven in Beeld is nieuw en volstrekt uniek in Nederland. Doel van het project is om bijstandsmoeders de mogelijkheid te bieden op een creatieve manier na te denken over hun toekomst. Resultaat is een levensverhaal in de vorm van een film of fotoboek. Het project levert de deelnemers zelfkennis op en een duidelijk beeld van wat ze willen en kunnen. Leuke bijkomstigheid is dat de deelnemers van Leven in Beeld ook de technische kneepjes van het vak leren op het gebied van computers, film en fotografie. Het concept is ontwikkeld door Maatschap Spring. Twee leden van Spring maakten in 2008 een documentaire voor RTV Noord en NPS (Andere Tijden) over het leven van dienstmeisjes in Noord-Groningen uit begin 20e eeuw.

Vrijdag 11 december 2009 van 16.00 uur tot 18.00 uur presenteren de tien bijstandsvrouwen van Leven in Beeld hun levensverhalen in De Molenberg in Delfzijl.

Wethouder Meindert Joosten van Delfzijl is spreekstalmeester tijdens de bijeenkomst. U bent daar bij van harte uitgenodigd.


Noot voor redacties