Pensioneringsgolf staat bij HR-leidinggevende hoog op de agenda


Resultaten uit HR Leadership Survey van Harvey Nash bekend

MAARSSEN, 20091211 -- Harvey Nash Nederland signaleert dat de impact van de aanstaande pensioneringsgolf door de HR-leidinggevenden als een zeer belangrijk onderwerp wordt gezien. Dit komt voort uit de HR Leadership Survey die dit jaar voor de eerste keer is gehouden onder 150 HR-leidinggevenden in Nederland. Het onderzoek concentreerde op belangrijke onderwerpen als het effect van de recessie en het nieuwe werken.

Uit de resultaten blijkt dat er drastische maatregelen zijn genomen in een poging het hoofd boven water te houden, deels door tijdelijke contracten niet te verlengen en het aantal externen te verminderen, maar ook zijn er veel ontslagen gevallen, soms tot wel 50%.

Effect van de recessie
Uit het onderzoek blijkt dat bij 41% van de organisaties het aantal medewerkers in het afgelopen jaar is afgenomen. Als belangrijkste kostenbesparende maatregelen worden het niet verlengen van tijdelijke contracten (54%) en een personeelsstop (53%) aangegeven. De hoge score bij ontslag (39%) geeft aan dat relatief veel organisaties echt krimpen. In de strijd tegen de kosten greep 23% van de organisaties naar het middel salarisbevriezing. De meeste organisaties sturen op een kleinere omvang en een hogere productiviteit.

Het nieuwe werken
De respondenten werd gevraagd op wat voor manier hun organisatie rekening houdt met het nieuwe werken. Hieruit blijkt dat plannen waar veel organisaties mee bezig waren tijdelijk zijn stopgezet of vertraagd. Er is al veel operationeel (deeltijdwerk, flexibele werktijden en enigszins telewerken/thuiswerken), maar op deze terreinen wordt in de toekomst nog veel ontwikkeling verwacht.

Demografie, flexibilisering en diversiteit
Tevens werd gevraagd naar de impact van de veranderende demografie, flexibilisering en diversiteit op de arbeidsmarkt. De impact van de aanstaande pensioneringsgolf wordt door 38% van de respondenten groot of zeer groot genoemd. Bij ruim 50% van de ondervraagde organisaties hebben de tijdelijke medewerkers impact. De gestage groei van het aantal tijdelijke arbeidscontracten van 400.000 naar 600.000 (bijna 10% van de werkzame bevolking) in iets meer dan vier jaar geeft een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt aan. Bij diversiteit werd gekeken naar het werken met meerdere generaties en meerdere culturen. Bij 24% heeft het werken met meer generaties impact tot grote impact. Voor het eerst in de geschiedenis zijn vier verschillende generaties aan het werk, dit heeft invloed op organisaties. De werving en het binden van de groeiende groep van diverse arbeidskrachten brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Uit het onderzoek blijkt dat het werken met meerdere culturen gemiddeld minder impact heeft dan het werken met meerdere generaties.

Jan Leen 't Jong, directeur van Harvey Nash Nederland licht de resultaten toe: "De uitkomsten uit de survey bevestigen onze ervaringen. Wij signaleren momenteel belangrijke trends zoals de aanstaande pensioneringsgolf en de generatieshift in combinatie met de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt. De flexibele arbeidsmarkt is nu goed voor 22% van de beroepsbevolking en de trend is stijgende. Onderzoek toont aan dat de transactiekosten van de tijdelijke inzet van specialisten lager zijn dan die voor vast personeel. Dit maakt het voor organisaties interessant flex-specialisten in te huren. Juist in deze huidige markt maken tijdelijke contracten de organisatie flexibel, waardoor zij sneller kunnen reageren op ontwikkelingen."

Het gehele HR Leadership Survey is op te vragen via Christien van Vliet, Manager Marketing & Communicatie bij Harvey Nash: christien.vanvliet@harveynash.com of 0346-581070.

Harvey Nash





Ingezonden persbericht