Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 1 december 2009

Helden in het Concertgebouw

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Concertgebouw presenteren op vrijdag 11 december 2009 de multidisciplinaire voorstelling Helden. Deze spannende voorstelling, die tweemaal plaatsvindt, wordt bijgewoond door 1400 bovenbouwleerlingen havo, vwo en gymnasium. Op het programma staat muziek van Liszt, Borodin en Sjostakovitsj.

In deze overweldigende voorstelling rondom het thema 'helden' komen beeld en geluid op wonderbaarlijke wijze samen. De muziek van het Nederlands Philharmonisch Orkest wordt door kinetisch kunstenaar Norman Perryman live vertaald naar een reusachtig visueel decor. Op muzikale, literaire én beeldende wijze worden definities en eigenschappen van verschillende soorten helden onderzocht. Acteur Porgy Franssen beweegt als een rode draad door de voorstelling en maakt een analyse van de held. Het geheel staat onder leiding van dirigent Henrik Schaefer, regie is van Elsina Jansen.

De leerlingen bereiden zich op school voor met behulp van een lesbrief, waarin het thema helden binnen verschillende kunstdisciplines centraal staat.

Helden
Vrijdag 11 december 12.00 uur en 15.00 uur
Het Concertgebouw Amsterdam
Nederlands Philharmonisch Orkest
Henrik Schaefer, dirigent
Elsina Jansen, regisseur
Porgy Franssen, acteur
Norman Perryman, kinetisch kunstenaar
Sjostakovitsj - (delen uit) Hamlet suite op. 116a
Liszt - Mazeppa
Borodin - Polowetser dansen uit Prins Igor