Ingezonden persbericht


Persbericht Nijmegen, 4 december 2009

Vijfde museumavond bij De wereld van Katherina
Vrijdag 11 december 2009

Thema: De hofreizen van Katherina

Reizen was in de middeleeuwen geen pretje. Buiten de poorten van de stad was het gevaarlijk, de wegen waren slecht. Toch reisde Katherina van Kleef, hertogin van Gelre, heel wat af in haar rijk. Haar man Arnold ging zelfs op bedevaart naar het Heilig Land, 3500 kilometer ver weg. Hoe Katherina en haar hofhouding reisden, daarover gaat de vijfde museumavond bij 'De wereld van Katherina'. Het museum biedt een programma met lezingen (18.30 uur en 19.45 uur), en diverse rondleidingen door delen van de Valkhofburcht. Natuurlijk is Katherina's look a like weer aanwezig, in haar door Corinne Roes gemaakte hertoginnenkostuum. In Museum De Stratemakerstoren kan men tot 19.00 uur de tentoonstelling 'Op reis met Katherina' bekijken. En een smakelijk middeleeuws diner staat weer op het menu van het museumcafé. De museumavond vindt plaats op vrijdag 11 december en duurt tot 21.00 uur.

Er is volop tijd en ruimte om van 'De wereld van Katherina' te genieten. Er zijn bij deze tentoonstelling immers geen tijdsblokken en de kassa-afhandeling is snel. Bovendien worden de objecten: middeleeuwse kostuums, voorwerpen en miniaturen (o.a. de 100 miniaturen uit Katherina's getijdenboek) zeer ruimtelijk gepresenteerd.

24 residenties voor de hertogen van Gelre
In de middeleeuwen hadden de hertogen van Gelre geen centrale regeringszetel. Het hertogelijke hof reisde van plaats naar plaats om het gebied te besturen. Daarvoor bezaten de hertogen een paar dozijn kastelen, zoals het Tolhuys in Lobith, kasteel Grave, kasteel Rozendaal en natuurlijk de Valkhofburcht. Toen hertog Arnold in 1450 op pelgrimstocht naar Rome en het Heilig Land ging (de meest prestigieuze tocht!), bestuurde Katherina van Kleef het hertogdom zelfstandig en maakte ze verschillende reizen door haar rijk.

Lezingen
Clemens Verhoeven gaat in zijn lezingen vooral in op de reizen van Katherina van Kleef en haar echtgenoot Arnold. Reizen was dan wel niet zonder gevaren en ongemak, maar het leverde je wel wat op. De zegen van God, meer macht en meer kennis. Buiten de stad waren er wolven, de wegen waren eeuwenoud en ongeplaveid, bruggen ontbraken. Het klimaat van toen was extreem. Katherina reisde niet alleen: haar gezelschap bestond uit 10 ruiters, 10 mensen te voet en twee wagens. De hertogin reisde ook op een duur en speciaal gefokt paard, een 'palfrey'. Clemens Verhoeven schreef een aantal boeken over de late middeleeuwen, waaronder de bestseller 'De gebroeders Van Limburg, leven, werk en wereld ' (2005). Hij werkte mee aan het Katherina van Kleef-project en schreef onder meer de audiotour bij de huidige expositie. Hij is één van de auteurs van het boek 'Op reis en aan tafel met Katherina van Kleef' dat bij gelegenheid van de tentoonstelling is uitgegeven door Ludion Antwerpen.

Tentoonstelling in De Stratemakerstoren
Gelijktijdig met De wereld van Katherina vindt in De Stratemakerstoren in Nijmegen een tentoonstelling plaats over de reizen die Katherina maakte in het hertogdom Gelre. De reizen van haar echtgenoot naar het Heilige Land komen ook aan bod. Speciaal voor deze museumavond is De Stratemakerstoren, Waalkade 83, geopend tot 19.00 uur. Op vertoon van een toegangsbewijs voor De Stratemakerstoren krijgt men tijdens deze museumavond een gratis audiotour bij de tentoonstelling in Museum Het Valkhof. Kijk op www.stratemakerstoren.nl voor informatie over de tentoonstelling en toegangsprijzen.

Rondleidingen Valkhofburcht
Samen met de Valkhof Vereniging organiseert het museum een aantal rondleidingen op het Valkhof, waar Katherina resideerde. Men bezoekt de Barbarossaruïne (waar ze vermoedelijk uit haar beroemde getijdenboek bad) en de Nicolaaskapel. Rondleidingen om 17.00-17.30 uur, 17.30-18.00 uur, 18.00-18.30 uur, 19.15-19.45 uur en 20.30-21.00 uur. Gratis deelname op vertoon van hun entreebewijs van De Stratemakerstoren of Museum Het Valkhof. Aanmelden bij de balie van Museum Het Valkhof.

Middeleeuws menu
In Het Museumcafé staan o.a. Ayunnesoppe (uiensoep), Carpuyn uit den hoven (haantjes uit de oven) en peertjes in rode wijn op het menu. Attentie: voor groepen groter dan 6 personen is er beperkt plaats. Aanmelding voor groepen groter dan 6 personen is noodzakelijk via publiekszaken@museumhetvalkhof.nl. Zij krijgen een reserveringsbevestiging.

Thema van de laatste museumavond
Vrijdag 18 december: Bij Katherina in de keuken

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05. www.museumhetvalkhof.nl De tentoonstelling is open in de periode 10 oktober 2009 t/m 3 januari 2010. Dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen: 11-17 uur. Extra openingsdagen: maandag 21 en 28 december van 10-17 uur. Gesloten op overige maandagen, op 25 december en 1 januari. Kijk voor het speciale kerstprogramma op de website. Reserveren voor de lezing van 11 december niet nodig. Let wel: vol is vol.

Einde persbericht