Ingezonden persbericht


Canon van de geneeskunde in Nederland verschijnt

Op 11 december verschijnt de Canon van de geneeskunde in Nederland. Het eerste exemplaar van deze uitgave, geschreven door prof.dr. Frank Huisman en prof.dr. Mart van Lieburg, krijgt KNMG-voorzitter prof.dr. Arie Nieuwenhuijzen Kruseman op 11 december aangeboden.

Nieuwenhuijzen Kruseman: 'Kennis van de geschiedenis van de geneeskunde en gezondheidszorg is nuttig en nodig. Nuttig omdat het inzicht geeft in historische processen, en nodig omdat dit inzicht kan bijdragen aan de kwaliteit van de argumentatie en besluitvorming bij bestuur en beleid.'

Belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse gezondheidszorg De canon geeft in 50 vensters een overzicht van gedenkwaardige momenten en personen uit de geneeskunde en gezondheidszorg in Nederland, van prehistorie tot heden. Achtereenvolgens passeren onder andere de revue: de introductie van de Romeinse geneeskunde in Nederland, de 'Zwarte Dood', de bloedsomlooptheorie, de thuisbevalling, de oprichting van de (K)NMG, de opmars van medische techniek, het euthanasiedebat, de affaire-Dennendal en de genetica. Deze thema's zijn niet alleen interessant voor medici en andere gezondheidswerkers, maar voor iedereen die zich interesseert voor belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse gezondheidszorg.

Tegelijkertijd met het verschijnen van de Canon is ook de website www.canongeneeskunde.nl live gegaan. Bij elk venster kunnen lezers hun reactie plaatsen.

Bibliotheca Medica Neerlandica
De KNMG bezit een monumentale historische bibliotheek, bekend onder de naam Bibliotheca Medica Neerlandica en ondergebracht in de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Bij het samenstellen van de canon hebben de auteurs dankbaar gebruikgemaakt van deze unieke verzameling.

Over de auteurs

Prof.dr. Frank G. Huisman is hoogleraar geschiedenis der geneeskunde in Utrecht en tevens verbonden aan de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Maastricht.

Prof.dr. Mart J. van Lieburg is hoogleraar medische geschiedenis in Rotterdam en Groningen, voorzitter van het Domus Overleg en Bibliothecaris van de KNMG.

Bestellen
De Canon van de geneeskunde in Nederland is een uitgave van Elsevier Gezondheidszorg. U kunt de Canon bestellen via www.elseviergezondheidszorg.nl, telefonisch via de klantenservice op 0314-358 358 en via de boekhandel, ISBN nr. 9789035231504 voor ¤ 17,50.

Noot voor de redactie,