Evangelische Omroep

Nr.307
Hilversum, vrijdag 11 december 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 51

Ingang Oost, maandag 14 december, 19.25 uur, Nederland 1 De heer Allard is afgelopen nacht met zijn achterhoofd door een ruit gevallen. Hijzelf weet dit niet meer zo precies. Bij Michiel Lolkema is de schouder weer eens uit de kom geschoten. De heer van Houten is met zijn auto tegen een lantaarnpaal beland. Corina Koremans is door de huisarts doorgestuurd, omdat ze mogelijk een blindedarmontsteking heeft.

De Perfecte Mens van de 21e Eeuw, dinsdag 15 december, 11.00 uur, Nederland 2 Stamceltherapie: hype of hoop?
Barack Obama gaf na zijn aantreden toestemming voor embryonaal stamcelonderzoek in de Verenigde Staten. Dit onderzoek kreeg daarmee een nieuwe impuls. Maar wetenschappers kunnen nu ook zonder gebruik van embryo's stamcellen maken en wel van doodgewone huidcellen. Met de nieuwste ontdekkingen en de eerste succesvolle therapieën in het vooruitzicht breekt een nieuw tijdperk in de stamceltherapie aan. Bestaande behandelingen worden eenvoudiger en nu nog ongeneeslijke ziekten kunnen wellicht genezen worden. Gaat deze therapie ons leven uiteindelijk eindeloos verlengen? En tegen welke ethische dilemma's lopen we aan?

Rail Away, dinsdag 15 december, 19.55 uur, Nederland 2 Jubileumaflevering
Rail Away heeft de 150ste aflevering bereikt. Deze aflevering is een bijzondere compilatie uit de vele afleveringen over markante spoorlijnen in de wereld die in de afgelopen jaren zijn uitgezonden.

Op 3 Ezels, dinsdag 15 december, 20.50 uur, Nederland 2 Verhalen uit de Bijbel vormen al eeuwen een inspiratiebron voor kunstenaars. In de weken richting Kerst reist Andries Knevel samen met de schilders Yanneke (Jip) Wijngaarden, Marc de Klijn en Wilma Veen in een jeep door Israël. De kunstenaars krijgen op bekende bijbelse plaatsen een schilderopdracht. Zij laten zich inspireren door bijbelverhalen, de botsing met zichzelf en de gespannen realiteit in het Heilige Land. De confrontaties leiden tot diepgaande en pittige gesprekken. Andries Knevel volgt hun creatieve maakproces op de voet; van de eerste schetsen en de wisselende gedachten, tot de uiteindelijke onthulling van de schilderijen in de Oude Kerk in Amsterdam. Elke week staat een van de schilders centraal. Deze week zijn de schilders in Jeruzalem en staat de joodse kunstenaar Marc de Klijn centraal.

Jong, dinsdag 15 december, 21.42 uur, Nederland 3
Het echte leven van een topsporter
Balletdanseressen hebben allemaal kromme tenen en lijden stuk voor stuk aan anorexia. Kickboksers zijn leeghoofden en lossen een conflict altijd met de vuist op. Toch? Presentator Manuel Venderbos trekt een paar dagen op met Pascale (19) en Chris (25) en ontdekt wat er waar is van het louche machowereldje van een kickbokser en het strenge keurslijf van een balletdanseres. Kickbokser Chris leeft een hard en zwaar leven. Hij bokst zich naar de top en weet zeker dat hij niet meer lang hoeft te vechten op een plaats in een van de beroemde K1-gevechten in Japan. Maar zijn echte strijd begint pas als hij weer thuis is. Pascalle is 19 jaar en danst nu voor haar tweede jaar bij het nationaal ballet, de droom van haar leven. Maar haar droom kost haar veel. Ze hoort immers bij de top van ons land en ze moet keihard werken om aan de top te biijven.

Catherine voor de Verandering, dinsdag 15 december, 22.50 uur, Nederland 2 Presentatrice Catherine Keyl gaat in gesprek met christenen over hun geloof in God, hun bekering en de uitwerking daarvan in hun dagelijkse leven. Aan de hand van twee korte reportages waarin we het leven van de gast leren kennen weet Catherine kritische en eerlijke vragen te stellen over wat haar gast ten diepste drijft. In deze aflevering praat ze met Regina Mac-Nack. Regina raakte door een fout van een arts blijvend invalide. Met het voorruitzicht op een rolstoel werd Regina depressief. Maar nu jaren later runt ze, door een wonder, de succesvolle stichting 'Er is hoop voor morgen' en ze is daarmee een moeder voor velen in Amsterdam Zuid-Oost. Ze kookt iedere zaterdag voor meer dan tweehonderd verslaafden, alcoholisten en daklozen. Maar ze wast ook hun voeten, geeft voetmassages, omhelst ze en bidt met hen. Gedreven door haar geloof in God leeft ze op radicale wijze haar leven.

XMIX, woensdag 16 december, 13.17 uur, Nederland 3 Het verdwenen paard
Het renpaard 'Bliksem' is gestolen en dat terwijl er een belangrijke wedstrijd op komst is. Dax en Exel vinden het al moeilijk om een koe en een paard uit elkaar te houden, laat staan een paard en een renpaard! Wat nu? XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Astronaut, donderdag 17 december, 11.00 uur, Nederland 3 Jeugddocumentaire over de tienjarige Joost. Niemand weet dat Joost ADHD heeft, behalve zijn familie en zijn onderwijzers op school. Vanwege zijn ADHD kan hij moeilijk vrienden maken op school. Het leven met het geheim van zijn stoornis drukt steeds zwaarder op hem. De moeder van Joost wil echter niet dat anderen weten dat hij ADHD heeft, uit angst dat hij dan wordt gestigmatiseerd. Met deze film wil Joost eindelijk laten zien wie hij werkelijk is.

De Perfecte Mens van de 21e Eeuw, donderdag 17 december, 11.00 uur, Nederland 2 De Perfecte Mens
We staan aan de vooravond van nieuwe ontwikkelingen waarbij de techniek ons in staat stelt onszelf te verbeteren. Diepe hersenstimulatie zorgt ervoor dat we onszelf beter voelen, door embryo-selectie is het mogelijk erfelijke ziektes uit te bannen en door implantaten kunnen we een soort cyborgs worden: deels mens, deels machine. Een nachtmerrie of de mogelijkheid om langer, fitter en efficiënter te kunnen leven? In deze documentaire gaan we op zoek naar meningen, ervaringen en achtergronden. En welke ethische vragen roepen al deze technieken op?

De Dorpsdokter, vrijdag 18 december, 19.25 uur, Nederland 1 Dokter Jan bezoekt mevrouw Kuil, die de vorige dag een auto-ongeluk heeft gehad. En hij verwijdert een moedervlek bij mevrouw Bassa, maar waar blijft dat ding. Rosemary onderzoekt Omar, die al drie jaar last van zijn knieën heeft bij het voetballen. Marleen gaat op bezoek bij mevrouw Jansen-Terlouw die dacht hartklachten te hebben en de vorige dag met de ambulance naar de Spoedeisende Hulp was getransporteerd. Tot besluit van de aflevering en de serie uit Noordeloos gaan we mee met het jaarlijkse uitstapje van de mensen die in de praktijk werken. We zien Noordeloos en het riviertje de Giessen op zijn mooist.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 18 december, 14.50 uur, Z@pp Verliefd
Elly vertelt over Jozef de timmerman. Die houdt heel veel van Maria. Hij wil met haar trouwen. Dop en Kurk willen ook trouwen. Met de boerin van de boerderij. Ze gaan haar helpen met zorgen voor de dieren. Dop en Kurk kunnen bijna niet opletten! Ze vinden de boerin zo lief! Maar dan komt er een tractor aanrijden. Met een man erop. Wie is dat nou? Hij omhelst zomaar hun boerin!

Een Goed Begin, zaterdag 19 december, 19.00 uur, Nederland 2 André en Margreet Zwart
Wanneer André en Margreet trouwen, weten ze meer dan wie ook dat kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is: André is door chemokuren onvruchtbaar geworden. Toch is er nog één mogelijkheid in het ziekenhuis om zwanger te worden. Een spannende tijd. Maar tot hun grote teleurstelling mislukt deze behandeling.

Een leven zonder kinderen? André en Margreet kunnen het zich niet voorstellen en zoeken naar Gods wil met hun leven. Ze onderzoeken andere mogelijkheden, zoals adoptie en pleegzorg. Maar ook hier lijkt het spoor dood te lopen. Ze besluiten om er een week tussen uit te gaan. In die week komen ze tot een nieuw inzicht en nemen een besluit.

Geloof in de Wereld, zaterdag 19 december, 18.00 uur, Nederland 2 Geloof in de Wereld is een serie waarin Andries Knevel de staat van het christendom middels interviews en binnen- en buitenlandreportages bespreekt. Waar zijn christenen vandaag de dag mee bezig? Wat bindt hen en hoe geeft men het geloof handen en voeten? Met deze week als thema: 'Christenvervolging'.
Andries Knevel gaat bij zendingspionier Anne van der Bijl op bezoek. Aan de hand van reportages o.a. uit het Midden-Oosten en de actualiteit bespreken ze de groeiende spanning tussen moslims en christenen in relatie tot de bijbelse 'grote opdracht'.

Nederland Zingt, zaterdag 19 december, 18.30 uur, Nederland 2 Verslag van een opname in het concertgebouw in Amsterdam op 8 oktober jl. Medewerking wordt verleend door het duizendstemmige Grootkoor uit heel Nederland onder leiding van Nan van Groeningen en Etty van der Mei. Dit prachtige koor wordt begeleid door een koper ensemble van Brassband De Waldsang, een houtblazers ensemble, Rob van Dijk op piano. Martin Zonnenberg bespeeklt het schitterende orgel van het Concertgebouw.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 20 december, 9.00 uur, Nederland 1 Theo van Teijlingen groeide op als jongste van drie kinderen. Al jong houdt het geloof in God hem bezig en is hij vaste bezoeker en medewerker van de koffiebar van Youth for Christ (YfC) in Vlaardingen. Als jongere woonde hij een jaar op de Lindenhorst, het centrum van YfC, van waaruit hij voorstellingen gaf in het hele land, met poppen en liedjes. Theo noemt zichzelf een troubadour, die verhalen vertelt met zijn liedjes. Hij doet dat tijdens optredens, maar ook als voorganger in kerkdiensten. Tien jaar geleden richtte hij de stichting 'De figurant' op. Via Theo's optredens en de stichting wordt geld voor de 'kinderen van Els', kinderen met AIDS, bijeengebracht. Ter gelegenheid daarvan werd onlangs een concert gegeven, waar ook kinderen uit Oeganda aanmeededen. Ds. Arie van der Veer ontmoet Theo in de tuin van de Lindenhorst, waar ze praten over het leven van Theo, wat het is om troubadour te zijn, en hoe Theo geraakt is door het leven van Jezus en Zijn grote liefde voor ons. Maar ook over de liefde van Theo voor zijn zus en haar 'kinderen' in Oeganda. Ds. Arie houdt de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 20 december, 14.36 uur, Nederland 3 Een perfecte kerst
De Bijbel zegt: 'Haat brengt ruzie voort, liefde dekt alle fouten toe.' Het is de eerste kerst zonder Charlottes vader. Hoezo gelukkig kerstfeest? Hij had kanker en is doodgegaan. En nu is alles anders. Charlotte kon prima met haar zus Bregtje. Maar sinds vader dood is, lijkt Bregtje alleen nog maar ruzie te zoeken. Als Bregje ook nog het kerstdiner weet te verknallen, kan Charlotte haar zus alleen nog maar haten. Hoe moet dat samen in één huis? 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

African Bambi, zondag 20 december, 15.30 uur, Nederland 3 De Serengeti vlakte in Tanzania is het thuisgebied van de verteller van dit bijzondere verhaal, de giraffe. Deze giraffe heeft, vanuit haar hoge positie een unieke kijk op het dierenleven op de vlakte. Zij vertelt het verhaal over de gazelles Tomi, Grant en Imp. Te midden van miljoenen wildebeesten en zebra's en onder het oog van hun liefhebbende en beschermende moeder groeien de gazelles op. Zij hebben nog veel te leren voordat zij volwassen sterke gazelles zijn en gevaar ligt continu op de loer. African Bambi is het unieke en echte Bambi verhaal over liefde, moed en avontuur.

ontopic, zondag 27 december, 23.50 uur, Nederland 3 De laatste aflevering van ontopic. Om het jaar extra feestelijk uit te gaan presenteert Manuel Venderbos voor het laatst, in Rotterdam, de Europese Jongeren Hoofdstad van 2009. Daar ontvangt hij verschillende jongeren die weer stevig met elkaar in gesprek gaan over hoe om te gaan met seks en het al dan niet bestaan van probleemjongeren. Maar hier blijft het niet bij, want als klap op de vuurpijl schuift minister Rouvoet aan bij de tafelgasten. Geen vage politieke praatjes, maar down-to-earth in gesprek met de jongeren. Een uitzending vol passie, enthousiast publiek en live muziek.

Hoedoejijdat.nu, zondag 20 december, 24.00 uur, Nederland 2 'Zo'n 11 jaar geleden kreeg ik de diagnose PNH. Dit is een ziekte met een te hoge afbraak van de rode bloedcellen, waardoor er bloedarmoede optreedt. Ik heb vooral moeite met de vermoeidheid, die daarbij hoort. Dat ik deze ziekte heb, heb ik inmiddels geaccepteerd. Wat ik niet kan en misschien ook niet wil accepteren is dat deze ziekte mij zo beperkt in mijn dagelijkse leven. Wat tot gevolg heeft dat ik regelmatig over mijn energiegrens ga en heel ziek in het ziekenhuis beland voor een bloedtransfusie. Mijn vraag aan jullie is: Hoe kan ik er voor zorgen dat ik meer in balans kom, zowel lichamelijk als geestelijk? Dat ik mijn ingebouwde rem beter ga gebruiken en mijn energie beter verdeel?'

Met deze vraag van Juliëtte Adang begint Hoedoejijdat.nu. Zij is de gast van deze aflevering en hoopt hiermee in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en laat haar tips zien van een ervaringsdeskundige, een coach en een dominee. Van de coach krijgt ze de tip om naar een pijntherapeut te gaan. Die laat haar door oefeningen ervaren dat ze meestal ongemerkt al haar energie in een keer verbruikt. Zal het haar lukken om haar energie beter te gaan verdelen? Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op met de vraag: 'Hoe blijf jij in balans?'

Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---
Noot voor redactie,