Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Haag, 11 december 2009

Eo Wijers-prijsvraagronde 2010-2011 gaat over krimp en energietransitie

De Eo Wijers-prijsvraagronde 2010-2011 gaat over krimp, energietransitie en ruimtelijke kwaliteit. De stichting, die zich met acht eerdere prijsvragen al succesvol heeft ingezet voor ruimtelijke kwaliteit in de regio, heeft voor dit onderwerp gekozen in overleg met de gedeputeerden Ruimtelijke Ordening. Ook een aanvullend thema is mogelijk.

Jarenlang heeft groei het planologisch denken in Nederland bepaald. Maar hoe tekenen we een regio van de toekomst als die regio over twee decennia twintig procent minder inwoners heeft en in hoog tempo overschakelt van fossiele op andere energiebronnen? Welke thema's laten we dan leidend zijn in het ontwerp? Kiezen we voor meer groen of juist meer bedrijvigheid? Wat doen we met gebouwen en terreinen die geen nieuwe functie kunnen krijgen? Kan de overdaad aan ruimte in krimpgebieden een oplossing zijn voor de ruimtedruk in de stedelijke gebieden, in het bijzonder in de Randstad?

Deze thema's overstijgen ruim de grenzen van gemeenten en beïnvloeden het aanzien van hele regio's. Er is behoefte aan creativiteit om deze veranderingen om te zetten in ruimtelijke kwaliteit op dat regionale schaalniveau. De Eo Wijers-stichting zal bij de nieuwe prijsvraag nauw samenwerken met Expeditie Mooi, een programma van de provincies dat eveneens is gericht op ruimtelijke kwaliteit.

In 2010 zal de Eo Wijers-stichting in een reeks bijeenkomsten met experts uit provincies en vakwereld de thema's van de prijsvraag inhoudelijk verdiepen voor de regio's die de provincies voordragen. Wat is de ruimtelijke opgave in de regio's? Wat betekent dat voor de opdrachtgevers? Daarbij kunnen ook aanvullende thema's worden verkend.

Begin 2011 zal de vakjury dan één of enkele regio's selecteren waar een ontwerpprijsvraag zal worden uitgeschreven. De vakjury staat onder leiding van de Rijksadviseur voor het Landschap, ir. Yttje Feddes.

De prijsvraag zelf wordt in 2011 gehouden. De Eo Wijers-stichting streeft ernaar nà de prijsvraag ook de uitvoering van het winnende ontwerp dichterbij te brengen. De prijsvraaginzendingen worden daarom ook door een streekjury beoordeeld.

Meer informatie over het programma van de prijsvraag op www.eowijers.nl.

De eo wijers-stichting - voor ruimtelijke kwaliteit in de regio