Ingezonden persbericht




Delfshaven

PERSBERICHT

Rotterdam, 11 december 2009

De VVD-eenmansfractie in Delfshaven bezigde grote woorden, Leefbaar in verwarring en het CDA de weg kwijt.

Rare zet van VVD'er Pascal Lansink

Pascal Lansink (VVD) zette zichzelf, afgelopen donderdag, tijdens het door hem aangevraagde interpellatiedebat in de deelraad Delfshaven behoorlijk voor schut. Een tevredengestelde Pascal Lansink dient daar toch zijn motie van wantrouwen tegen portefeuillehouder Financiën Fred Burggraaf (PvdA) in. Deze onzinnige en kansloze motie van wantrouwen werd dan ook verworpen met achttien tegen drie stemmen. Alleen de indieners Pascal Lansink (VVD), Jan Willem de Kort (CDA) en de enig aanwezige Leefbare, Jeroen Hulhoven (zie verder: Gerommel bij Leefbaar Rotterdam in Delfshaven) stemden voor deze motie.

Wat was er nou aan de hand?

Door het niet goed verwerken van de bestemmingsreserves in de begroting staat er voor ¤ 435.000 te veel geboekt aan ammbities voor 2010. Voorlopig is er niets aan de hand, er is nog geen cent uitgegeven en voor 2010 kan de begrote 37 miljoen gewoon worden uitgegeven. De ambities in Delfshaven, laat portefeuillehouder Fred Burggraaf weten, blijven ook na correctie overeind! Het gaat hier om een technische boekingsfout in de door de deelraad en ook door de VVD gesteunde en aangenomen begroting voor 2010. Deze boekingsfout is zeer snel ontdekt en direct gemeld met een brief aan de deelraad.

De VVD had in een persbericht al aangekondigd dat zij de portefeuillehouder eens flink aan de tand zou gaan voelen in de raad. Ook moest de portefeuillehouder wel met een heel goed verhaal komen anders kreeg hij een motie van wantrouwen aan de broek.

Het Dagelijks Bestuur heeft tijdens het interpellatiedebat opnieuw nadrukkelijk de volle politieke verantwoordelijkheid op zich genomen en haar excuses aangeboden voor de begrotingsfout. Ook heeft zij een schets gegeven van de aantoonbare interne en externe vooruitgang op het gebied van financiën. Tevens heeft het dagelijks bestuur aangegeven hoe te komen tot een oplossing. De behandeling van een voorstel daartoe zal plaatsvinden in de al eerder afgesproken extra vergadering van januari 2010, omdat pas in de tweede week van december 2009 het definitieve bedrag aan inkomsten uit het deelgemeentefonds bekend is.

De lovende woorden van de VVD tijdens het interpellatiedebat in de deelraad aan portefeuillehouder Financiën Fred Burggraaf (PvdA) staan dan ook in schril contrast met het toch indienen van de (politiek) voorgebakken motie van wantrouwen tegen de portefeuillehouder.

Fractievoorzitter Ton Fastl van de PvdA reageerde dan ook uiterst verbaasd dat na een korte schorsing Pascal Lansink de motie van afkeuring aan het adres van portefeuillehouder alsnog indiende. Ton Fastl (PvdA): 'Het moet niet gekker worden, een tevreden deelraad met een tevreden Pascal Lansink van de VVD: tevreden over de instemming van de PvdA met het houden van het interpellatiedebat, tevreden over de beantwoording van het Dagelijks Bestuur, tevreden over de oplossingsrichting. En dan........ volslagen ui uit het niets, onzinnig en disproportioneel een motie van afkeuring van VVD'er Pascal Lansink aan Fred Burggraaf die eerder bijna bezweek onder de lofuitingen van de VVD'er. Hij, Pascal Lansink zou een motie van afkeuring aan zijn broek moeten krijgen!'

Wie is nu de baas bij het CDA Delfshaven?

Ook de opstelling van het CDA verbaasde vriend en vijand, Fred Burggraaf: "Voorafgaande aan de vergadering wandelde de nieuwe lijsttrekker van CDA-Delfshaven Ali Ishan Ünal langs. Hij meldde dat hij niet zwaar tilde aan het voorval en dat zijn collega in de raad geen rare dingen zou gaan doen". Het steunen van een motie lijkt nu niet echt in overeenstemming met de geruststellende woorden van de nieuwe lijsttrekker van het CDA.

Gerommel bij Leefbaar Rotterdam in Delfshaven?

Opmerkelijk was dat Leefbaar Rotterdam alleen werd vertegenwoordigd door Jeroen Hulhoven. Het sterke gerucht gaat dat de huidige fractievoorzitter Ellen Kegge het niet eens is met de kandidatenlijst van de leefbaren in Delfshaven en dat zij daarom haar zetel in deelraad gaat opgeven. Ook Perry Veerman heeft aangegeven niet tevreden te zijn met zijn eigen plaats op de lijst (vijf) en de nieuwe lijsttrekker van Leefbaar in Delfshaven. En omdat ook Wouter Zuidema zonder verdere toelichting van Hulhoven afwezig was geeft dit te denken.




Ingezonden persbericht