Nachtspringen bij Paracentrum Eelde-Hoogeveen op 11 december 2009


EELDE, 20091114 -- Paracentrum Eelde-Hoogeveen organiseert op vrijdagavond 11 december 2009 nachtspringen om ervaren parachutisten een sprong in het donker te laten beleven. Toeschouwers kunnen de verlichte springers vanaf de grond op Airport Groningen te Eelde de sprong uit het vliegtuig zien maken.

Op vrijdag 11 december 2009 zal Paracentrum Eelde-Hoogeveen (PCEH) van 17:00 uur t/m 22:00 uur de deuren van het clubhuis openen voor geïnteresseerden. De sport parachutespringen is voor velen nog onbekend terrein. Terwijl in Drenthe, afwisselend op de vliegvelden in Eelde en Hoogeveen, een grote club parachutisten actief en fanatiek bezig is met deze sport. 's Winters wordt er door deze sportievelingen ook gesprongen. Er wordt dan vanaf het knusse clubhuis op vliegveld Eelde gevlogen.

Nachtspringen is zelfs voor ervaren parachutisten een spannende aangelegenheid. De belangrijkste factor voor de oriëntatie, het zicht, ontbreekt dan grotendeels. Toch is het een fantastische ervaring deze uitdaging aan te gaan. Bovendien is het prachtig om de provincies Drenthe en Groningen in het donker vanuit de lucht te kunnen aanschouwen. De flinke hoeveelheid lichtjes van steden, dorpen, wegen en rijdende auto's maakt het bijna tot een magische belevenis.

Het nachtspringen is voor bezoekers aantrekkelijk omdat de verlichte springers, in tegenstelling tot bij daglicht, in het donker juist heel goed te zien zijn. Het vliegtuig zelf voert ook lampen zodat het goed herkenbaar is. De parachutisten zullen er boven het vliegveld uitspringen, ze zijn dan zelfs tijdens de vrije val te zien door de lampjes die ze bij zich dragen. Als de parachutes open zijn zullen de springers nog een paar minuten te volgen zijn in de lucht. Dan zal de landing ingezet worden op het door schijnwerpers verlichte landingsterrein. Dit met gras begroeide terrein bevindt zich midden tussen de start- en landingsbanen van Airport Groningen, waar normaal grote passagiersvliegtuigen zoals Boeings opstijgen en landen. Het is in Nederland uniek dat parachutisten op een groot vliegveld zoals Airport Groningen hun geliefde sport kunnen uitoefenen. Helemaal mooi natuurlijk dat het nou juist in Noord Nederland kan.

Er wordt gesprongen uit een Cessna 207 met turbine motor waarin zeven springers tegelijk plaats kunnen nemen. In het clubhuis zal te zien zijn hoe para's hun parachute weer piepklein opvouwen als voorbereiding op de volgende sprong. Het is verbazingwekkend om te zien hoe de ervaren mensen dit doen en hoe snel dat gaat.

Parachutespringen is weersafhankelijk, blauwe luchten en weinig wind zijn perfecte omstandigheden. In het donker is het ook belangrijk dat het zicht niet nog verder beperkt wordt door wolken of mist en dat er niet te veel wind staat. Onder die omstandigheden kan de parachutist veilig op de juiste plek landen.

Voor beginners in de sport biedt het paracentrum verschillende opleidingen. Globaal is dit onder te verdelen in de conventionele static-line opleiding en de versnelde vrije val opleiding. Bij static-line parachutespringen wordt de parachute automatisch geopend na afsprong uit het vliegtuig. Van hieruit wordt uitgebouwd richting de zelfstandige vrije val. Dit is een beproefde opleidingsmethode en ook geschikt voor de kleine portemonnee. Bij de versnelde vrije val opleiding wordt meteen de eerste sprong van 4 km hoogte een vrije val gemaakt onder begeleiding van twee instructeurs. Het leuke aan deze opleiding is dat de cursist gelijk vanaf dag één vrije vallen maakt. Bij beide opleidingsmethoden zal men vanaf de eerste sprong zelfstandig, onder radiobegeleiding, de parachute besturen en landen. Uiteraard wordt iedere opleiding voorafgegaan door een grondige theorie cursus.

Uiteraard is het bij PCEH ook mogelijk om tandemsprongen te maken. Vastgehaakt aan een instructeur maak je dan na een korte instructie gelijk een vrije val vanaf 4 km hoogte. Ideaal voor mensen die het gewoon een keer gedaan willen hebben maar zichzelf nog niet direct een opleiding zien doen. Het is ook mogelijk om deze sprong op DVD vast te laten leggen. Ook leuk om als geschenk te geven bij bijzondere gelegenheden.

Kortom, er is heel wat te beleven in de wereld die parachutespringen heet! Maak het zelf mee en kom kijken in ons clubhuis. Vanaf het terras kunt u de parachutisten zien landen en het hele vliegveld overzien.

PARACENTRUM EELDE-HOOGEVEEN SPRINGT ER BÓVEN UIT

Meer info op: www.pceh.nl





Paracentrum Eelde-Hoogeveen