Tentoonstelling Johan van Geluwe in galerie Galerij


SCHOUWEN-DUIVELAND, 20091130 -- Galerie Galerij in Zierikzee toont werk van de internationaal gerenommeerde Vlaamse beeldend kunstenaar Johan van Geluwe. In 2009 werd Johan van Geluwe tachtig jaar en ter gelegenheid daarvan werden in Vlaanderen op verschillende plaatsen tentoonstellingen georganiseerd en vonden er in zijn woonplaats Waregem exposities plaats onder de titel JOHAN 80. Galerij laat daarop nu een vervolg zien: "JOHAN 80 PLUS", een expositie die is samengesteld uit werken die afkomstig zijn uit het mailart-archief van Ever Arts.

Van Geluwe studeerde architectuur aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en was daaraan van 1974 tot 1994 verbonden als docent. Sinds 1969 is hij de directeur van enkele fictieve instellingen zoals A.R.T. (Art Recycling Terminal), M.A.O. (Multinational Art Office) en directeur, tevens conservator, van het M.O.M. (The Museum of Museums). Naast zijn werk als architect en docent werkt Van Geluwe als beeldend kunstenaar die de architectuur en meer in het algemeen de maatschappij bekritiseert. Vanuit een volledig onafhankelijke positie becommentarieert hij het museum, de kunst en cultuur. Die onafhankelijkheid bereikt Van Geluwe mede dankzij het feit dat hij zijn kunstwerken niet te koop aanbiedt.
Met zijn creatie van het Museum of Museums verwierf hij internationale bekendheid en zijn installatie "Het Kabinet van de Conservator" is op veel plaatsen in Europa al te zien geweest, zoals bijvoorbeeld ook in 1986 in de Vleeshal in Middelburg. Van Geluwe was in 1989 in Zierikzee deelnemer aan het mailartproject "Professor Zeeman goes crea" en enkele jaren later toonde galerie Galerij zijn project "ARTchitecture is......" In 1991 ontving Van Geluwe de Staatsprijs voor Beeldende Kunst en op de tentoonstelling "Visionair België" in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel in 2005 nam hij een prominente plaats in. In datzelfde jaar werd de monografie "Johan van Geluwe, The Museums of Museums" bekroond met de Plantin-Moretusprijs voor het best verzorgde boek.

De tentoonstelling "JOHAN 80+" in galerie Galerij is van 11 december 2009 tot 4 maart 2010 toegankelijk voor het publiek op schooldagen tijdens schooluren in Pontes Pieter Zeeman, gebouw zuid, Hatfieldpark 2 te Zierikzee. Voor nadere informatie over de tentoonstellingen in galerie Galerij: www.pieterzeeman.nl





ingezonden persbericht