Inauguratie Forum Gastronomicum Jonge Sommeliers


AMSTERDAM, 20091211 -- Begin december vond in restaurant Vermeer in Amsterdam de inauguratie plaats van het Forum Gastronomicum Jonge Sommeliers, een initiatief van the WINE and FOOD association. Dit educatieve platform voor een nieuwe generatie sommeliers richt zich op de praktische invulling van het vak en vormt een concrete aanvulling op de diverse theoretische cursussen.

Nederland is rijk aan professionele sommeliers die de gasten in restaurants op deskundige wijze voorzien van advies bij hun wijnkeuze. Velen zijn ervaren leermeesters die mede verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van culinair Nederland, dat inmiddels tot de top in Europa behoort. Zeker zo belangrijk echter is de groep jonge sommeliers die baanbrekend werk verricht, gedreven door passie, talent, leergierigheid en een enorme inzet en betrokkenheid. Hoge waarderingen van restaurants zijn niet zelden mede tot stand gekomen door het talent en elan van deze soms zeer jonge sommeliers.

Jan van Lissum, directeur van the WINE and FOOD association en de Nederlandse GaultMillau restaurant- en hotelgids, heeft voor deze nieuwe generatie sommeliers een educatief platform opgericht. Door middel van proeverijen, workshops en open discussies kunnen de jonge sommeliers hun ervaringen en meningen onderling uitwisselen. Tevens kunnen ze gebruik maken van de expertise van ervaren professionals uit binnen- en buitenland die garant staan voor kennisoverdracht op het hoogste niveau.

Het platform richt zich primair op de praktische invulling van het vak en is een concrete aanvulling op de diverse theoretische cursussen die meestal minder goed aansluiten op het hoogste gastronomische niveau. Daarnaast voorziet het platform in aanvullende behoeften van deze specifieke groep jonge professionals. Deels worden die ingevuld door het Nederlands Gilde van Sommeliers, waarmee het Forum Gastronomicum nauw samenwerkt.

De inauguratie vond plaats voorafgaand aan de uitreiking van de Jaargids Wijn 2010, een uitgave van the WINE and FOOD association waaraan de groep van jonge sommeliers jaarlijks een belangrijke bijdrage levert. Jan van Lissum, Peter Bruins van restaurant de Bokkedoorns in Overveen, Roy Pelgrim van Cordial in Oss en Ronald Opten van La Rive in Amsterdam lichtten hun plannen toe en begeleidden de eerste proeverij en discussie die de nut en de waarde van het platform overduidelijk aantoonden.

Voor 2010 staan verschillende bijeenkomsten op de agenda die de jonge sommeliers helpen betere keuzes te maken ten aanzien van de inkoop van wijnen, de prijsstelling op de kaart, de inzet in hun restaurant en de communicatie met klanten en collega's. Kennismaking met nieuwe wijnstreken, druivensoorten, wijnen, wijnmakers, hun importeurs en hun eigen collega's staan centraal. De opzet is pragmatisch en gericht op kennisoverdracht, de praktijk, en het hoogste culinaire niveau, getuige de deelname van de sommeliers van De Librije, De Zwethheul, 't Brouwerskolkje en vele anderen.