Ingezonden persbericht


LEERLINGEN BRENGEN ADVIES UIT AAN DE WETENSCHAP
Conferentie over 400 jaar Mare Liberum in Vredespaleis Den Haag

Vrijdag 11 december is het Vredespaleis het toneel van een wetenschappelijke conferentie, waar ook leerlingen hun visie geven. Het gedachtegoed van Nederlands beroemdste jurist, Hugo de Groot, staat er centraal. Het is namelijk 400 jaar geleden dat Hugo de Groot zijn wereldberoemde Mare Liberum schreef over de vrije zee. De discussie over vrije zee is nog steeds actueel, getuige onder meer de Somalische kapers. Leerlingen hebben zich laten inspireren tot stellingnamen. Ze kloppen het stoffige imago af van de rechtsgeleerdheid en presenteren hun bevindingen tijdens de conferentie 'Mare Liberum 1609-2009'. Daarmee komt er een einde aan het gelijknamige festival dat vanaf 16 september in Den Haag heeft plaatsgevonden.

HISTORIE, RECHTSGELEERDHEID EN JEUGD KOMEN TEZAMEN

Maanden hebben de leerlingen gedebatteerd en vrijdag 11 december presenteren ze aan de deelnemers van de conferentie en aan wethouder van Cultuur Marieke Bolle hun eigentijdse en onderbouwde visie op onderwerpen als de smeltende Noordpool, piraterij bij Somalië en het misbruik van de vlag in internationale scheepvaart. Over deze onderwerpen wordt ook door de wetenschappers gediscussieerd tijdens de conferentie.

De conferentie wordt georganiseerd door The Hague Academic Coalition (HAC), Netherlands Institute for Law on the Sea (NILOS), Amsterdam Center for International Law (ACIL), Stichting Grotiana en het Huygens Instituut. De leerlingendebatten zijn een initiatief van Stichting Haganum festival i.s.m. DOEN Evenementen.

BESLUIT VAN FESTIVAL MARE LIBERUM 1609-2009
Vrijdag 11 december zet Den Haag een punt achter drie maanden herdenking van Hugo de Groot en zijn Mare Liberum. Ruim 50 verschillende en stuk voor stuk goed bezochte theatervoorstellingen, tentoonstellingen, lezingen, publicaties, documentaires, jeugdactiviteiten, enz. hebben de grote geleerde tot leven gewekt.

Na de conferentie, op 11 december, volgt 's avonds de wereldpremière van het speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde slotconcert Mare Liberum, verzorgd door het Residentie Orkest en het Haags Toonkunstkoor in Dr Anton Philipszaal.

Meer informatie over het festival en de conferentie vindt u op www.mareliberum.nu.

---------------------