Geen vet in het toilet

Utrecht doet vanaf aanstaande maandag mee met de landelijke campagne Goed rioolgebruik. Deze landelijke Postbus 51-campagne is nu te zien en te horen op tv en radio. De initiatiefnemer Nederland leeft met Water heeft de materialen beschikbaar gesteld voor alle Nederlandse gemeenten. Utrecht heeft ook last van verstoppingen van het riool door verkeerd rioolgebruik. De grootste veroorzakers van verstopping zijn (vloeibaar) frituurvet en reinigingsdoekjes. Maar ook maandverband, motorolie, kleding, condooms en zelfs bouwafval worden in het riool aangetroffen.

Doel van de campagne is om mensen te laten zien dat goed rioolgebruik verstoppingen in de riolen en zuiveringsinstallaties vermindert en tot schoner water leidt. Uiteindelijk scheelt dat in de kosten voor de gemeente èn bewoners. Goed gebruik van het riool betekent dat je alleen (af)waswater, urine, ontlasting en wc-papier mag doorspoelen. Op de Utrechtse posters staan alternatieven voor de andere materialen. Frituurvet, bijvoorbeeld, kun je laten stollen en bij het gft-afval gooien. Medicijnen kun je inleveren bij de apotheek of chemokar en tampons en condooms horen natuurlijk in de afvalbak.

Schadelijker dan we denken
Jaarlijks treden er in het Utrechtse gemeenteriool ongeveer zeshonderd storingen op die te wijten zijn aan het verkeerd gebruik. Dit kost de gemeente per jaar meer dan honderdduizend euro. Regelmatig worden de storingen veroorzaakt door wegwerpdoekjes die vastlopen in de pompen. Ook doorgespoeld frituurvet leidt tot verstoppingen en tast de riolering aan. Voor bewoners leidt het vaak tot verstoppingen die alleen door een ontstoppingsbedrijf verwijderd kunnen worden, dit kan een kostbare zaak zijn. Maar ook chemische stoffen die in de gootsteen gegooid worden, zijn schadelijker dan we denken. Toch spoelen mensen vaak nog resten van motorolie, ammoniak, bestrijdingmiddelen, medicijnen en verfresten door. Niet al deze stoffen worden in het zuiveringsproces volledig afgebroken en komen dan gedeeltelijk ongezuiverd in rivieren en sloten terecht.

Campagne in horecatoiletten
De campagne in Utrecht loopt door tot begin februari en bevat advertenties en posters. De posters hangen onder andere in de horecatoiletten, citydisplays, op de vuilniswagens, in bibliotheken en bij de wijkbureaus. De Utrechtse campagne eindigt bij het versturen van de jaarlijkse rioolheffing aan bewoners. Bij deze heffing zit een folder met uitleg over de kosten van de aanslag. De landelijke campagne is 9 november gestart en loopt tot 21 december. Deze campagne bestaat uit spotjes die worden uitgezonden op landelijke radio en televisie. Bijna alle gemeenten uit de provincie Utrecht ondersteunen de boodschap van de campagne en gebruiken het landelijke campagnemateriaal.

Twaalfhonderd kilometer riool
In de gemeente Utrecht ligt ruim twaalfhonderd kilometer hoofdriool, omgerekend een afstand van hier tot de grens van Frankrijk en Spanje. Om deze kilometers te onderhouden, te vernieuwen en om klaar te zijn voor de steeds toenemende regenval door de klimaatverandering, werkt de gemeente Utrecht aan een aantal maatregelen. In het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2007-2010 staan deze maatregelen beschreven. Op dit moment is de gemeente bezig met een nieuw Gemeentelijk Rioleringsplan 2011-2014. In het najaar van 2010 wordt deze vastgesteld.

Meer informatie is te vinden op www.utrecht.nl/waterloket.