Gemeente Apeldoorn
Schriftelijke vragen van de D66 fractie aan het college van B&W op grond van artikel 34 van het Reglement van Orde inzake Omnizorg.

Apeldoorn, 11-12-09

Geacht College,

Sinds geruime tijd bereiken negatieve geluiden over Omnizorg Apeldoorn de fractie van D66. Ook het college van B&W is op de hoogte van de vele incidenten die zich voordoen. Helaas is er nog altijd niets veranderd. Gisteravond was er opnieuw een incident. Een cliënt, woedend over een schorsing die hij had gekregen, gooide een baksteen door de ruit van het tegenover Omnizorg gelegen appartementencomplex.

Zoals gezegd is dit zeker niet het eerste incident. De omwonenden voelen zich allerminst veilig nu er in hun directe omgeving wordt vernield, wordt gedeald, wordt gedronken en wordt gevochten. Bovendien hebben de omwonenden niet de indruk dat er wordt opgetreden. Zij zijn van mening dat de politie niet (voldoende) ingrijpt bij overlast, dat de begeleiders alleen zaken ín het gebouw als hun verantwoordelijkheid zien en dat de beveiligingsdienst niets of niemand anders dan het personeel beveiligt.

Daarbij zijn er in het verleden een aantal toezeggingen aan de omwonenden gedaan die niet worden nagekomen. De luiken voor de ramen zouden dichtgaan, waardoor er niet in het tegenoverliggende pand meer gekeken kan worden. Er zou een rolluik komen voor de ingang aan de Stationsstraat, zodat die 's avonds dicht kan. En er zou opgetreden worden tegen de hangende en gebruikende cliënten voor het gebouw. Niets van dit alles (is) gebeur(d)(t).

D66 komt daarom met de volgende vragen:

1. Bent u inderdaad bekend met de vele incidenten die er zijn geweest bij Omnizorg?
a. Zo nee, hoe laat u zich informeren?
b. Zo ja, kunt u een overzicht geven van de bij u bekende incidenten?
2. Kunt u aangeven welke maatregelen zijn genomen om de overlast voor de omwonenden van Omnizorg tot een minimum te beperken?
3. Kunt u aangeven welke maatregelen in de (nabije) toekomst genomen gaan worden?
4. Wanneer worden de afspraken met de omwonenden nagekomen (de luiken, het rolluik en optreden tegen hangende cliënten)?

De omwonenden hebben aangegeven dat zij van mening zijn dat een deel van de problemen opgelost zou kunnen worden door een aantal notoire raddraaiers niet meer toe te laten in de omgeving van Omnizorg. Daarnaast hebben zij de indruk dat er door de begeleiding erg snel schorsingen worden opgelegd, wat leidt tot escalaties. Zij zouden graag zien dat minder snel naar dit middel gegrepen wordt.

5. Hoe staat u tegenover deze mogelijke oplossingen (en waarom)?
6. Bent u het met de fractie van D66 eens dat de feitelijke situatie bij Omnizorg allerminst overeenkomt met de gewenste situatie zoals deze op de website van Omnizorg staat (zie ook het citaat hierboven)?
7. Het project Omnizorg draait nu ruim een jaar. Kunt u een algemeen beeld geven van de huidige situatie en kunt u aangeven of de doelstellingen die zijn geformuleerd worden behaald?

Paula Donswijk-Bot, fractievoorzitter
Olaf Prinsen, fractievertegenwoordiger
-----------------------
"Rehabilitatie is de grondgedachte van Omnizorg Apeldoorn: .Betrokkenheid bij de directe omgeving. Zorg en veiligheid voor de buurt. Vermindering van overlast voor omwonenden en winkeliers."
Van http://www.omnizorg-apeldoorn.nl/

---- --