Ingezonden persbericht



Antoon Vermeer pauselijk onderscheiden en door Ministerie van LNV

Kenmerk ZSHA.09.0062

Datum 11 december 2009

Antoon Vermeer is vanmiddag door bisschop Hurkmans onderscheiden met de pauselijke ridderorde Ridder in de Orde van de Heilige Gregorius. Vanavond heeft hij van minister Gerda Verburg van LNV de zilveren legpenning van het ministerie van LNV ontvangen.

Ridder in de Orde van de Heilige Gregorius
Vanmiddag heeft Antoon Vermeer in het bisschoppelijk paleis in Den Bosch uit handen van bisschop Hurkmans de pauselijke ridderorde Ridder in de Orde van de Heilige Gregorius ontvangen voor zijn verdiensten voor geloof/kerk en maatschappij. Antoon Vermeer is iemand die zich in zijn leven en in zijn handelen heeft laten inspireren door geloof en samenleving en de waarden die daarmee verband houden. Vanuit zijn bestuurslidmaatschap van de NCB was er een duidelijke relatie met geloof en kerk. Deze was concreet zichtbaar in de rol van de geestelijk adviseurs van de NCB en in de kerkdienst waarmee traditioneel de algemene vergadering van de NCB startte. De laatste jaren uitte zijn levensbeschouwelijke betrokkenheid zich veelal in bezinningsteksten bij ontmoetingen en in zijn oprechte betrokkenheid bij het onderwijs en bij het landelijke project Waarden van het Land. Hij zette zich in voor de meerwaarde van de ZLTO als vereniging op sociaal vlak en hechtte aan tradities zoals de Oogstdankvieringen.

Legpenning Ministerie van LNV
Vanavond heeft Vermeer de zilveren Legpenning van het ministerie van LNV ontvangen uit handen van minister Gerda Verburg. Verburg benoemde bij de onderscheiding de kracht en visie van Antoon Vermeer om de verbinding te leggen met markt en maatschappij en de rol en de verantwoordelijkheid van ondernemers daarbij. Zij noemde hem een bestuurder met visie, iemand die vanuit oplossingen denkt en die wil organiseren vanuit de eigen kracht van ondernemers en ondernemerschap. Ze prees ook zijn enorme kennis over veelal complexe dossiers en zijn bereidheid om te investeren in nieuwe samenwerkingsverbanden om vernieuwing en innovatie in de land- en tuinbouw te realiseren.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft ruim 18.000 leden die ruim 10.500 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.