Programma op weg naar eerste operationele test en evaluatie in 2011

AMSTERDAM, Nederland, 11 dec 2009 (GLOBE NEWSWIRE) -- Northrop Grumman Corporation's (NYSE:NOC) Jim Culmo, vicepresident van Airborne Early Warning & Battle Management Command and Control Programs, zei vandaag dat het E-2D Advanced Hawkeye Programma van het bedrijf in 2011 zijn eerste operationele test en evaluatie zal kunnen voltooien. Culmo verzorgde een programma-overzicht op de Airborne Early Warning and Battle Management 2009 Conferentie in Amsterdam.

U kunt een foto van deze release bekijken op:
http://media.globenewswire.com/noc/mediagallery.html?pkgid=6909

'Het E-2D System Development and Demonstration (SDD) Programma verloopt zeer goed", zei Culmo. "We hebben 94 percent van het SDD Programma met success voltooid en de flight tests hebben tot nu toe uitstekende resultaten opgeleverd. We beschikken over een sterk Advanced Hawkeye Team dat zich engageert om ononderbroken te voldoen aan de tegemoetkoming of overtreffing van alle belangrijkste programmamijlpalen en prestatiecriteria."

Culmo gaf aan dat het bedrijf goed op weg is voor de levering van drie pilootproducties van de E-2D aan de U.S. Navy in 2010, en ook de fabricatie van de eerste twee Low-Rate Initial Production vliegtuigen boekt goede vooruitgang.

"We zijn buitengewoon tevreden over waar we ons bevinden in het flight test programma", aldus U.S. Navy Capt. Shane Gahagan, Hawkeye Greyhound program manager. "De AN/APY-9 radar presteert zeer goed en zal een meerwaarde bieden aan de vloot dankzij de aanzienlijk toegenomen capaciteit om in een zeer drukke omgeving te opereren en tegelijk een kritieke 360-graden dekking te kunnen bieden."

De E-2D werd ontworpen om de warfighter uit te rusten met de geavanceerde capaciteit die nodig is om tegemoet te komen aan dreigingen en aan de verbeterde doeltreffendheid van missies. Dankzij zijn nieuw ontwikkelde AN/APY-9 Electronic Scan Array (ESA) radar, het Cooperative Engagement Capability (CEC) systeem, de Electronic Support Measures (ESM), en off-board sensoren, in combinatie met grondstrijdkrachten die zijn uitgerust het het Aegis combat systeem, zal de E-2D over de mogelijkheid beschikken om dreigingen van kruisraketten met een groter bereik te detecteren, op te volgen en te verslaan. Het zal ook voorzien in een ongeëvenaard maritiem domein bewustzijn, onder andere airspace control voor bemande en onbemande toestellen, monitoring van grondbewegingen, burgerondersteuning, alsook het commando en de controle van strategische strijdkrachten.

De gecombineerde radarmodi werken samen voor de voorziening van continue, 360-graden scanningcapaciteiten in de lucht and op de grond, waardoor flight operators de radar kunnen richten op geselecteerde belangrijke gebieden. "De AN/APY-9 kan kleinere en meer doelwitten 'zien' met een groter bereik dan de huidige veldradarsystemen", aldus Culmo. Hij voegde daaraan toe dat de E-2D systemen, met inbegrip van de long-range detectie van de radar, "de belangrijkste prestatiespecificaties overtreffen".

Northrop Grumman Corporation is een leidend globaal beveiligingsbedrijf waarvan de 120.000 werknemers voorzien in innovatieve systemen, producten en oplossingen op het gebied van aerospace, elektronica, computersystemen, scheepsbouw en technische diensten voor overheden en commerciële klanten wereldwijd.

CONTACT: Kirsti Dunn