Planbureau voor de Leefomgeving


11 december 2009

Nieuwe website met informatie over milieu, natuur en ruimte in Nederland

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Universiteit Wageningen lanceren vandaag www.compendiumvoordeleefomgeving.nl. Deze website geeft informatie over de actuele kwaliteit van het milieu, de natuur en de ruimte in Nederland.

Waar wordt gebouwd in Nederland en wordt het landschap dan niet aangetast? Hoe staat het met de luchtkwaliteit? En hoe gaat het met de natuur? Discussies over deze onderwerpen hebben baat bij feiten en cijfers. Cijfers die ons vertellen welke ruimtelijke ontwikkelingen er zijn. wat de milieukwaliteit is en welke veranderingen in de natuur optreden. Daarvoor is het Compendium voor de Leefomgeving.

De informatie op de website beslaat de volle breedte van de genoemde vakgebieden: van afvalproblematiek tot klimaatverandering en van biodiversiteit tot bereikbaarheid. Voorwaarde voor de opname van informatie in het Compendium voor de Leefomgeving is dat zij wetenschappelijk onderbouwd is. Het gaat veelal om informatie over Nederland. In enkele gevallen ook om informatie over regio's of over Europa, als dit van belang is voor de besluitvorming op nationaal niveau. De informatie uit het Compendium wordt gebruikt in overheidspublicaties, zoals de Milieubalans, de Natuurbalans, monitoring- en beleidsstudies en beleidsnota's.

Compendiumvoordeleefomgeving.nl richt zich op professionals op het gebied van milieu, natuur en ruimte: beleidsambtenaren en onderzoekers, maatschappelijke organisaties en journalisten. Maar ook voor de betrokken burger is het Compendium goed toegankelijk.

Compendiumvoordeleefomgeving.nl is het resultaat van samenwerking tussen de drie onafhankelijke kennisinstituten: Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR). Zij ontsluiten gegevens die zij zelf (mede) beheren, bijvoorbeeld van de Emissieregistratie en het Netwerk Ecologische Monitoring. Daarnaast worden grote hoeveelheden gegevens beschikbaar gemaakt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Senternovem, Rijkswaterstaat en vele anderen.

Compendiumvoordeleefomgeving.nl is ontstaan uit de samenvoeging van twee websites: het voormalige Milieu- en Natuurcompendium en de Monitor Nota Ruimte. Begin volgend jaar wordt alle aan de Nota Ruimte gerelateerde informatie geactualiseerd. En in de komende jaren zal de informatie over het ruimtegebruik in Nederland nog verder worden uitgebreid.

Het doel is om alle relevante gegevens bijeen te brengen die in Nederland beschikbaar zijn op het gebied van ruimte, natuur en milieu. De actualiteit en kwaliteit van de gegevens staan voorop. De actualisatie vindt plaats op basis van beschikbaarheid van gegevens en de kwaliteit wordt getoetst door deskundigen.

EINDE PERSBERICHT

Het Planbureau voor de Leefomgeving is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) draagt bij aan de kwaliteit van de politiek-bestuurlijke afweging door het verrichten van verkenningen, analyses en evaluaties waarbij een integrale benadering voorop staat. Het PBL is voor alles beleidsgericht. Het verricht zijn onderzoek gevraagd en ongevraagd, onafhankelijk en altijd wetenschappelijk gefundeerd..

---

---