Gemeente Leeuwarden

Een explosie als start bouw van de Mondriaanbuurt

Start bouw Mondriaanbuurt

Bron: Gemeente Leeuwarden (11-12-2009)

Wethouder Roel Sluiter gaf op dinsdag 8 december samen met Sigrid Hoekstra van WoonFriesland het startsein voor de bouw van de Mondriaanbuurt. Een grote explosie en een knal was het teken!

De nu aanwezige 170 eengezinswoningen worden gesloopt. Daarvoor komen 143 energiezuinige eengezinswoningen terug en wordt de openbare ruimte geheel opnieuw ingericht. Deze wordt zodanig ingevuld dat het politiekeurmerk kan worden afgegeven.

Naast de sloop en nieuwbouw van de woningen wordt er in de wijk een sociaal programma uitgevoerd met als thema `Veiligheid bieden en Meedoen'. Het belangrijkste onderdeel uit dit programma is de ondersteuning van buurtbewoners bij eventuele sociale problematiek.

Deze fysieke ingrepen gecombineerd met het verbeteren van de sociale structuur moeten leiden tot een sterk verbeterde wijk met moderne woningen. Een buurt waar het veilig en prettig wonen is.

Energiezuinige woningen
WoonFriesland bouwt in de Mondriaanbuurt woningen die zeer energiezuinig zijn. De woningen krijgen allemaal een aardwarmte pomp. Voordeel van dit systeem is dat een deel van de warmte voor de woning uit de aarde wordt gehaald en dat er maar een klein deel bijverwarmd moet worden. Bovendien is het mogelijk met hetzelfde systeem de woning te koelen in de zomerperiode. Dit levert een aanzienlijke energiebesparing op voor de bewoner. Een aansluiting op het gasnet is hierdoor niet meer nodig.

De bouw van dergelijke woningen is een uitvloeisel van het energieconvenant dat de corporatie WoonFriesland en de gemeente Leeuwarden vorig jaar afsloten. De woningen in de Mondriaanbuurt zijn de eerste woningen die conform dit convenant worden gebouwd.

Steun van bewoners
De plannen zijn tot stand gekomen na uitvoerige gesprekken met bewoners. De fysieke ingrepen en het verbeteren van de sociale structuur kregen massale steun. Van de zittende huurders is 94% voorstander.