Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA betreurt overlijden van Pieter Leys (11/12/09)

Het partijbestuur van de N-VA betreurt het overlijden van Pieter Leys en betuigt zijn medeleven aan de naaste familie en vrienden van het oud-VU-parlementslid.

Pieter Leys is een belangrijke man geweest voor de Vlaamse Beweging en de Vlaamse politiek in het algemeen. Hij zette zijn eerste voetsporen in de Vlaamse Beweging door zijn lidmaatschap van de Katholieke Studentenactie, waarvan hij gewestleider werd voor Brugge-Houtland. Hij was medestichter en secretaris van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond afdeling Sint-Andries. In 1952 zette hij dan de stap naar de politiek, eerst voor de CVP en vervolgens voor de Volksunie. Van 1959 tot 1970 was hij burgemeester van Brugge, van 1965 tot 1980 federaal volksvertegenwoordiger voor de Volksunie en van 1970 tot 1989 fractieleider in de gemeenteraad van Brugge en tot slot eerste schepen.

Bart De Wever schreef eind jaren 90 als historicus nog het artikel over Pieter Leys in de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging. Ook Geert Bourgeois, oud-voorzitter van de N-VA, getuigt dat Pieter Leys van bij het eerste uur een militant van de N-VA is geweest: Meer nog, toen onze partij nog maar in de kinderschoenen stond, heeft hij samen met andere oud-parlementsleden van de Volksunie openlijk opgeroepen om de kant van de N-VA te kiezen. Hij was ook steevast aanwezig op alle congressen die de N-VA de voorbije jaren heeft georganiseerd. Wij zijn hem altijd heel erg dankbaar geweest voor zijn steun.

Auteur:
Bart De Wever, Algemeen voorzitter N-VA
Geert Bourgeois, vice-minister-president Vlaamse regering

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be