Balans wil protocol voor samenwerking school en ouders

09/11/2009 12:28

Balans

Met een protocol voor samenwerking tussen scholen en ouders van zorgleerlingen, is het mogelijk meer richting en inhoud te geven aan Passend Onderwijs - overeenkomstig de wens van staatssecretaris Sharon Dijksma. Landelijke oudervereniging Balans wil bij de uitreiking van de Balans Award door Pia Dijkstra, op 12 december aan Hogeschool Windesheim in Zwolle, met het publiek de bouwstenen formuleren voor zo'n protocol.

Ouders van zorgleerlingen hebben, vaak met vallen en opstaan, expertise opgebouwd over wat goed werkt in de omgang met hun kind. Leraren kunnen deze expertise in het kader van Passend Onderwijs goed gebruiken bij de begeleiding van het kind op school. De praktijk laat echter nog vaak zien dat scholen weinig met deze ouders willen samenwerken. Als scholen wèl met ouders van zorgleerlingen willen samenwerken, dan ontwikkelt elke school nog naar eigen inzicht - en vaak afhankelijk van de persoonlijke inzet van betrokken leerkrachten - een vorm waarop zij deze ouders bij het onderwijs betrekken. Hierdoor zijn niet alleen veel leerkrachten tijd kwijt aan het opnieuw uitvinden van het wiel, ook een goede begeleiding van de zorgleerling is niet gegarandeerd.

In het kader van Passend Onderwijs is er daarom behoefte aan een landelijk protocol voor samenwerking tussen school en ouders. Zo'n protocol geeft scholen een overzichtelijk stappenplan over wat te doen als zij met ouders van zorgleerlingen te maken krijgen, en ouders duidelijkheid over hun rechten en plichten ten opzichte van leraren en school.

De vijfde uitreiking van de Balans Award vindt plaats op zaterdag 12 december 2009, van 10.00 tot 12.30 uur, in Christelijke Hogeschool Windesheim, Campus 2-6, 8017 CA Zwolle. Het volledige programma vindt u op de website www.balansdigitaal.nl





http://www.balansdigitaal.nl