Gemeente Rotterdam

De Kopenhagen-expres rijdt op zaterdag 12 december rond 13 uur station Rotterdam Centraal binnen.

Met een feestelijke ontvangst en allerlei evenementen in en om de trein, zet Rotterdam zijn eigen Climate Initiatief op het spoor naar de wereldklimaattop in Kopenhagen. De laatste stop die deze exclusieve trein in Nederland maakt, is bij het Beat the Heat Now-festival in de Utrechtse Jaarbeurs. Van 7 tot 18 december komen wereldleiders in Kopenhagen bijeen om een nieuw klimaatverdrag te sluiten, om de opwarming te stoppen. Want opwarming van de aarde leidt tot onvoorspelbare extreme droogte of juist overstromingen en zware neerslag.

Rotterdam loopt warm
Het Rotterdam Climate Initiative werkt hard aan energiebesparing en aan duurzame energiebronnen, zoals windenergie. Daarmee wordt de uitstoot van het broeikasgas CO2 teruggedrongen. Maar het klimaat houdt niet op bij de stadsgrenzen, en daarom hebben wij met zijn allen belang bij een stevig klimaatakkoord in de Deense hoofdstad.

Havenstad op de trein
Op 12 december stopt rond 13.00 uur 's middags de Kopenhagen-Express op station Rotterdam Centraal. De speciale trein is de langst rijdende petitie ooit. Wethouder Rik Grashoff zal eerst namens de Rotterdammers hun petities aanbieden aan Harm Edens (bekend van Dit was het Nieuws), en dan zelf op de trein stappen. De petities worden 's avonds tijdens het Beat the Heat Now-festival aangeboden aan minister Cramer van Milieu, die de boodschappen mee zal nemen naar Kopenhagen. Rotterdam is ook present tijdens dit grootse klimaatfestival in Utrecht.

Laat je horen
We roepen jou op om ook je stem te laten horen. Het Kopenhagen Akkoord is belangrijk en elke vorm van steun telt mee. Je kunt op meerdere manieren van je laten horen:

* Maak een klimaatposter met je eigen initiatieven om het klimaat te verbeteren of doe een oproep aan de nationale onderhandelaars in Kopenhagen via www.iktekenervoor.nl/kopenhagen. De mooiste posters worden op 12 december op Rotterdam CS tentoongesteld. De oproepen worden op 12 december aangeboden aan Harm Edens.
* Kom op 12 december om 13.00 uur naar het station om de Rotterdamse oproep kracht bij te zetten, en de Kopenhagen-reizigers een hart onder de riem te steken.

* Hou de website www.rotterdamclimateinitiative.nl/kopenhagen goed in de gaten voor het laatste nieuws of de weblog van de Rotterdamse delegatie die in Rotterdam op de 'Kopenhagen Express' stapt.

* Kom op 12 december naar Beat the heat now in Utrecht, de nationale aftrap van de klimaattop: www.beattheheatnow.nl. Een evenement vol muziek en engagement.

* Ga naar www.mygreenfinger.org en zend een video of foto in met je persoonlijke boodschap om klimaatverandering tegen te gaan.
* Stuur dit bericht ook door aan anderen. We streven naar zoveel mogelijk handtekeningen !

De Rotterdamse 'Beat the heat now' wordt georganiseerd door Rotterdam Climate Initiative.

Bron: Bestuursdienst, 25-11-2009