Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht


1 december 2009

Universiteit Utrecht partner Beat the Heat now op 12 december

Utrechtse wetenschappers presenteren 'harde' feiten in klimaattrein naar Kopenhagen

De Universiteit Utrecht levert op 12 december een bijdrage aan het landelijke Beat the Heat now evenement in Utrecht. Er zullen vele klimaatwetenschappers van de Universiteit Utrecht aanwezig zijn in zowel de zogenaamde klimaattrein als in de Jaarbeurs. In een masterclass in de Jaarbeurs spreken prof. Bert de Vries, prof. André Faaij en dr. Wilfried van Sark over thema's als duurzame energie, duurzame mobiliteit en sociale duurzaamheid.

De Universiteit Utrecht heeft als partner in Beat the Heat now daarnaast een speciale wagon gereserveerd in de trein waarin minister Cramer met 150 politici, ondernemers, jongeren, wetenschappers en journalisten vertrekt naar Kopenhagen. Tijdens die reis wordt door tien klimaatwetenschappers van de Universiteit Utrecht een klimaatreis gepresenteerd. In de Jaarbeurs vinden in een gezamenlijke stand van provincie, gemeente en universiteit diverse activiteiten plaats waar de kracht van de regio zichtbaar wordt gemaakt.

Utrechtse wetenschappers in klimaattrein naar Kopenhagen

De tien klimaatwetenschappers in de trein zijn afkomstig uit drie faculteiten, Geowetenschappen, Bètawetenschappen en Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO). Hier nemen Lucas Lourens (broeikaswereld van het verre verleden), Gert-Jan Reichart (oceaanverzuring), Stefan Dekker (relatie landgebruik en klimaat), Walter Immerzeel (impact klimaatverandering op sneeuw en ijs), Marjolijn Haasnoot (klimaatrobuust beheer van de Nederlandse rivieren), Celia Sapart en Carina van der Veen (broeikasgassen en Groenland), Michiel Helsen en Rianne Giesen (relatie sneeuwval en stroomsnelheid gletsjers) en Tim Boekhout van Solinge (illegale boskap in Amazonegebied) de treinreizigers mee op een reis door het klimaatonderzoek. Studente Sustainable Development Maayke Damen praat het geheel aan elkaar.

Beat the Heat Express

Hebben we in 2100 weer palmen op de Noordpool zoals miljoenen jaren geleden? Zwemmen we straks in zure in plaats van zoute zeeën? Krijgen we een woestijn in de Amazone als we doorgaan met de kap van het oerwoud? Op deze vragen zullen de reizigers een antwoord krijgen in de Beat the Heat Express naar Kopenhagen op 12 december. De Universiteit Utrecht neemt de aanwezigen mee vanaf het vertrek op Utrecht C.S. op een bijzondere klimaatreis van 21.00-22.30u. Van de fossiele broeikaswereld van 53 miljoen jaar geleden via de val van het Romeinse Rijk naar de onheilspellende stand van de aarde anno nu. Bezoekers eten ijs uit de Antarctische ijskap met daarin luchtbelletjes van 10.000 jaar oud en hebben live contact met een groene criminoloog vanuit het Amazonegebied. Reizend naar Kopenhagen is de boodschap van de Universiteit Utrecht op weg naar het begin van de nacht helder en eenvoudig: het is twee voor twaalf, integraal duurzaam beleid is hard nodig.