Gemeente Hilversum

Cantate op de Brink - 2de deel uit het Weihnachts-Oratorium

publicatiedatum: woensdag 2 december 2009

Uitnodiging voor zaterdagmiddag 12 december 16u30

Cantate op de Brink - 2de deel uit het Weihnachts-Oratorium

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor Cantate op de Brink op zaterdag 12 december a.s. in de Grote Kerk op de Brink te Hilversum. In navolging van het succes vorig jaar met het eerste deel uit het Weihnachts-Oratorium van Johann Sebastian Bach voeren we dit jaar het tweede deel van dit oratorium uit.

Het belooft een bijzondere kerstervaring te worden met een fraaie orkestbezetting, topsolisten en drie koralen die door het publiek kunnen worden meegezongen. Het kerstoratorium van Bach (BWV 248) bestaat uit zes afzonderlijke cantates. De tweede cantate bestaat uit veertien delen die samen een klein uur(!) prachtige muziek vormen. Bach schreef deze cantate voor Feria 2. Nativitatis Christi oftewel Tweede Kerstdag en gaf het de titel `Und es waren Hirten in derselben Gegend'.

De cantate verhaalt over de vreugde van de engelen die de geboorte van Jezus aan de herders verkondigen. Het meesterwerk bestaat onder meer uit een gevoelige opening (een sinfonia), drie koralen, het koorwerk `Ehre sei Gott' en onder andere de intieme aria `Schlafe, mein Liebster, genieße der Ruh', een wiegelied voor het Christuskind. Om het vreugdevolle karakter te benadrukken breidde Bach de bezetting van het orkest flink uit, onder meer met fluiten, oboe d'amore's en oboe da caccia's, maar liefst vier hobo's.

Aan deze muzikale vesper werken deze keer mee:


- Hilde van Ruymbeke - sopraan - sopraan

- Leonie van Rheden - alt

- Mattijs Hoogendijk - tenor

- Kees Jan de Koning - bas

- Harry van Berne - algehele muzikale leiding
- DUDOK koor

- Orkest samengesteld door Jouke van der Leest
- Heleen Weimar - toelichting.

Koraal om mee te zingen
Het is weer mogelijk de koralen mee te zingen, wie dat wil kan zich voorbereiden met het materiaal dat komende week beschikbaar zal komen op onze site.

Samenvatting:
o Zaterdag 12 dec., 16u30-17u30(!)
o Grote Kerk, Kerkbrink Hilversum
o Cantate BWV 248-II
o Dirigent: Harry van Berne
o Toelichting: Heleen Weimar
o Toegang vrij, collecte na afloop