Gemeente Breda

Kopenhagen-Express ook in Breda

De Kopenhagen-Express rijdt op zaterdag 12 december rond 13.45 uur het station van Breda, klimaatstad en duurzaamste stad van Nederland, binnen. Wilbert Willems, wethouder Cultuur, Verkeer en Milieu zal de reizigers uit de expresstrein naar de Klimaattop in Kopenhagen, op het perron ontvangen en daarna met hen meereizen.

Leerlingen van basisschool De eerste Rith zullen de wethouder een boodschap meegeven. Daaraan voorafgaand zal een toneelgroepje in de stationshal en op het perron op een speciale manier aandacht vragen voor de klimaatproblematiek.

Â

Hiermee zet Breda haar eigen klimaatbeleid op het spoor naar de wereldklimaattop in Kopenhagen. De laatste stop die deze exclusieve trein in Nederland maakt, is bij het Beat the Heat Now-festival in de Utrechtse Jaarbeurs.

Van 7 tot 18 december komen wereldleiders in Kopenhagen bijeen om een nieuw klimaatverdrag te sluiten, om de opwarming te stoppen. Want opwarming van de aarde leidt tot onvoorspelbare extreme droogte of juist overstromingen en zware neerslag.

Wethouder Willems: âBreda werkt hard aan energiebesparing en aan duurzame energiebronnen, zoals warmte-koude-opslag, een biomassacentrale en aan windenergie. Daarmee wordt de uitstoot van het broeikasgas CO2 teruggedrongen. Maar het klimaat houdt niet op bij de stadsgrenzen. Daarom hebben wij met zân allen belang bij een stevig klimaatakkoord in de Deense hoofdstad.â

Â

Leerlingen van basisschool De Eerste Rith, zullen de wethouder een boodschap meegeven om te overhandigen aan minister Cramer. Twee leerlingen van deze school mochten Breda vertegenwoordigen op de Kinderklimaattop die eind november in Den Haag plaatsvond.

Â

Laat je stem horen!

Iedereen in Breda wordt opgeroepen om ook een stem te laten horen. Het Kopenhagen Akkoord is belangrijk en elke vorm van steun telt mee.

Men kan op meerdere manieren van zich laten horen:

⢠Door een boodschap achter te laten op www.beattheheatnow.nl. Deze wensen worden op 12 december meegenomen in de trein en in Utrecht aangeboden aan minister Cramer.

⢠Door op 12 december om 13.30 uur naar het centraal station Breda te gaan om je oproep kracht bij te zetten en de Kopenhagen-reizigers een hart onder de riem te steken.

⢠Door op 12 december naar het âBeat the heat nowâ in Utrecht te gaan, de nationale aftrap van de klimaattop, een evenement vol muziek en engagement.

Â

Breda, 7 december 2009