Conflict in Darfur bezien door eigen bevolking

08/12/2009 15:13

Prins Claus Fonds

Conflict in Darfur bezien door eigen bevolking

Boekpresentatie 'Darfur and the Crisis of Governance in Sudan' op 12 december in aanwezigheid van Jan Pronk

De burgeroorlog in Darfur heeft sinds 2003 bijna drie miljoen mensen op de vlucht gejaagd en zo'n 300.000 levens gekost. Het conflict heeft grote belangstelling van internationale media en mensenrechtenorganisaties, maar wordt eenzijdig weergegeven doordat het gebied moeilijk toegankelijk is en de meeste informatie wordt verstrekt door internationale organisaties. Ook de standpunten van de bevolking van Darfur en Sudan zijn nu gebundeld in het boek Darfur and the Crisis of Governance in Sudan - A Critical Reader, dat op zaterdag 12 december wordt gepresenteerd door Professor Salah Hassan. Het boek is mede uitgegeven door het Prins Claus Fonds.

Darfur and the Crisis of Governance in Sudan (Darfur en de bestuurscrisis in Sudan) laat nieuwe inzichten zien van een gem(ee)leerde groep denkers uit Sudan en daarbuiten - wetenschappers, activisten, NGO's en hulpverleners, parlementariërs, leden van de Darfurse opstandbewegingen, en kunstenaars. Samen bieden zij een uitgebreid en genuanceerd verslag over de oorzaken van het conflict en de hedendaagse realiteit die de ervaringen van de bewoners van het gebied bepalen. De interdisciplinaire dialoog die door samenstellers Salah M. Hassan en Carina E. Ray is gestart, biedt uitgebreid inzicht in de oorzaken, de manifestaties en de gevolgen van het aanhoudende geweld. Veel van de bijdragen benadrukken het feit dat, ondanks de internationale aandacht voor Darfur, het de mensen in Darfur en Sudan zelf zijn - zowel bestaande organisaties als nieuw gevormde coalities - die het voortouw nemen om op lokaal niveau oplossingen te zoeken.

Het boek bevat een verzameling aangrijpende kleurenfoto's van de hand van de gerenommeerde fotograaf Issam A. Abdelhafiez die het dagelijks leven in Darfur in beeld brengt. Daarnaast is er een uitgebreide bijlage met officiële plaatselijke en internationale documenten over het conflict. Wetten, besluiten, resoluties, verslagen en overheidsverklaringen die zowel de crisis als de wereldwijde perceptie ervan hebben beïnvloed. Deze documenten zijn voor het eerst vertaald en verzameld en zijn waardevolle primaire bronnen voor onderzoekers, studenten, activisten, NGO's en anderen die zich in deze ingewikkelde crisis verdiepen.

De presentatie van het boek vindt plaats op zaterdag 12 december in de VOC-kamer van de Universiteit van Amsterdam. Na de presentatie van Salah Hassan zal Jan Pronk (voormalig bijzonder VN-gezant voor Sudan) reageren. Karin Willemse (assistent hoogleraar geschiedenis van Afrika, Genderstudies en Islam, Erasmus Universiteit Rotterdam) zal optreden als moderator. Het boek kost EUR 30,- en is te koop na de presentatie of te bestellen via Cornell University Press (ISBN: 978-0-8014-7594-8).





http://www.princeclausfund.nl