Gemeente Rotterdam

2009 | 51

11 december 2009

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 14

tot en met 20 december 2009

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Grashoff naar Kopenhagen

Zaterdag 12 december reist milieuwethouder Rik Grashoff en op maandag 14 december burgemeester Ahmed Aboutaleb, naar Kopenhagen voor de Klimaattop. De uitkomsten zijn van groot belang voor Rotterdam en het Rotterdam Climate Initiative (RCI). 75 procent van de CO2-uitstoot komt uit stedelijk gebied en daar moet dus ook gewerkt worden aan oplossingen. Rotterdam is hierin een voorloper. In Kopenhagen organiseert het RCI op 14 december de bijeenkomst 'Climate Action: a joint public-private challenge', over de Rotterdamse klimaataanpak. De burgemeesters en wethouders van grote steden (verenigd in de C40) zijn van 15 tot 17 december tijdens de Climate Summit for Mayors in Kopenhagen om afspraken te maken en ervaringen uit de praktijk te delen.

(Voor meer informatie: Rotterdam Climate Initiative, Monique van Dongen, tel. 010 - 205 3724 of

06 - 13 08 45 52)

Wethouder Karakus geeft aftrap De Rotterdam

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) geeft maandag 14 december om 17.30 uur de aftrap voor De Rotterdam, op het bouwterrein aan de Maaskant. Daarvoor, om 15.00 uur, geeft de wethouder een interview in de Cruise Terminal tijdens de persconferentie. De Rotterdam is een uniek multifunctioneel gebouw op de Wilhelminapier en is ontworpen door het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (O.M.A.) van Rem Koolhaas. De bijzondere mix van functies maakt het gebouw tot een verticale stad waarin 24 uur per dag geleefd kan worden: een viersterren hotel, appartementen, kantoren, health club, diverse winkels, cafés en restaurants en culturele functies.

(Voor meer informatie: Petra Verheij, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 3511)

Wethouder Karakus opent kunstproject STARS

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) opent maandag 14 december om 18.00 uur het kunstproject STARS, vanuit Kriterion (Café Engels, Stationsplein 45). STARS hult tot en met 1 maart 2010 één van de hoogste gebouwen van Rotterdam, de Delftse Poort, van boven tot onder in duizenden lichtjes. Zo wordt de bouwput van Rotterdam Centraal in de spotlights gezet. STARS is een initiatief van Studio VollaersZwart. Met de campagne 'Hoor, hier bonkt het nieuwe hart van Rotterdam' worden meerdere bouwplaatsen in de stad omlijst met bijzondere projecten zoals Stars.

(Voor meer informatie: Petra Verheij, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 3511)

Wethouder Lamers bij uitreiking Rotterdam Sportstad Awards

Maandag 14 december vanaf 19.00 uur vindt de Rotterdam Sportstad Awards plaats, het sportfeest van het jaar, in het Nieuwe Luxortheater. In het voorprogramma wordt er stilgestaan bij de huldiging van de sportkampioenen en de Rotterdamse Jongerenvrijwilliger (in samenwerking met Your World). In het hoofdprogramma worden de awards uitgereikt aan de Rotterdamse Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Sportcoach en Sporttalent van 2009. Ook wordt er een Award uitgereikt aan de Rotterdamse vrijwilliger en een Gehandicaptensportprijs. Sportwethouder Peter Lamers reikt de award voor Rotterdams Sporttalent uit.

(Voor meer informatie: Sport & Recreatie, Irene Warbout, tel. 06 - 51 00 38 52)

Wethouder Schrijer opent jaarmarkt inburgering

Op dinsdag 15 december rond 10.20 uur opent wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) de jaarmarkt inburgering in het World Trade Center (Beursplein 35-37). De jaarmarkt is voor iedereen die betrokken is bij de inburgering. Ruim 60 bedrijven, van taalaanbieders en taaltoetsers tot uitgevers presenteren hun producten en dienstverlening met betrekking tot de inburgering. Meer dan 550 deelnemers hebben zich aangemeld om de jaarmarkt te bezoeken. Vraag en aanbod wordt op deze manier bij elkaar gebracht. Een echte marktmeester, in de persoon van presentatrice en journaliste Aldith Hunkar, is verantwoordelijk voor het reilen en het zeilen van de markt.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 38 12)

Wethouder Vervat bij presentatie Rabobank Wieler Zesdaagse

Op dinsdag 15 december is wethouder HansVervat (economie, verkeer en vervoer) om 11.00 uur aanwezig bij de presentatie van het deelnemersveld en de ploegsponsors van de Rabobank Zesdaagse. De presentatie vindt plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis aan de Coolsingel 40. Het wielerevenement wordt traditioneel in de eerste week van het nieuwe jaar georganiseerd. Vanaf 7 januari 2010 is de Ahoy zes dagen lang het domein van renners als Danny Stam, Theo Bos, en Teun Mulder. Omdat Rotterdam van 1 tot en met 4 juli 2010 gaststad is van de Grand Départ van de 97e Tour de France, wordt de presentatie van de Zesdaagse dit keer groots aangepakt.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs - van Eupen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 51 07 47 86)

Loco-burgemeester Kriens bij feestelijke bijeenkomst Veiligheidshuis

Op 14 december wordt gevierd dat er een landelijk dekkend netwerk van Veiligheidshuizen is gerealiseerd. Inmiddels zijn er 42 veiligheidshuizen in Nederland. Loco-burgemeester Jantine Kriens is vanaf 15.00 uur aanwezig bij de feestelijke bijeenkomst in de Koninklijke Schouwburg,

Korte Voorhout 3 in Den Haag. Het Veiligheidshuis Rotterdam zorgt voor een op maat gesneden aanpak voor veelplegers en overlastgevers in Rotterdam. Doel van het Veiligheidshuis is om deze groepen in de samenleving te laten participeren zonder overlast en criminaliteit. Door samenwerking tussen betrokken instanties wordt deze groep sneller en adequater aangepakt met als resultaat vermindering van de overlast en vergroting van de veiligheid. De ketenpartners van het Veiligheidshuis zijn: Politie Rotterdam-Rijnmond, Openbaar Ministerie, reclasseringsorganisaties, gemeentelijke diensten en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

(Voor meer informatie: Veiligheidshuis Rotterdam, Anita Pak, tel: 06 - 13 32 54 31)

Wethouder Vervat bij slotbijeenkomst Turkije Jaar

Economiewethouder Hans Vervat is op dinsdag 15 december 2009 om 18.00 uur aanwezig bij de slotbijeenkomst van het Turkije Jaar. Bij de bijeenkomst in de Burgerzaal van het Stadhuis (Coolsingel 40) is een groot aantal Turkse en Nederlandse ondernemers en bestuurders aanwezig. Turkije en Nederland hebben een lange en sterke economische relatie. Beide landen willen de economische en commerciële banden verder versterken. Daarom is dit jaar door de Nederlands, Turkse ondernemersvereniging Netuba, ING, FME-CWM en Fenedex uitgeroepen tot Turkije Jaar. Een jaar lang zijn er verschillende bijeenkomsten georganiseerd in het kader van Holland-Turkije: Investeringen & Trade 2009.Tijdens de slotbijeenkomst reikt staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) de Netuba Trade Award uit. De award wordt één keer in de twee jaar uitgereikt en is bedoeld voor een bedrijf of persoon die op opmerkelijke en bijzondere wijze heeft bijgedragen aan de handels- en/of investeringsrelatie tussen Nederland en Turkije.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs - van Eupen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 07 47 86)

Wethouder Karakus in debat met jongeren en wooncorporaties

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) neemt dinsdag 15 december om 19.00 uur deel aan een woondebat met jongeren en wooncorporaties. Aan het einde van het debat maakt de wethouder de winnaar bekend van de wedstrijd 'Huisgenoot van het Jaar'. De verkiezing is georganiseerd door Erasmus Magazine, deze beloont de winnaar met een etentje met huisgenoten. Locatie van het woondebat is Your Space, aan de Kruiskade 9.

(Voor meer informatie: Petra Verheij, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 3511)

Staatssecretaris Albayrak en wethouder Kriens bij nationale naturalisatieceremonie

Op dinsdag 15 december vindt de vierde Nationale Naturalisatieceremonie plaats. Elke gemeente in Nederland organiseert een feestelijke ceremonie voor alle mensen die in de eigen gemeente Nederlander zijn geworden. Rotterdam organiseert deze ceremonie in Stadswinkel Centrum (Coolsingel 40, ingang Doelwater) vanaf 20.00 uur. Staatssecretaris van Justitie, mevrouw Nebahat Albayrak en wethouder Jantine Kriens (o.a. welzijn en volksgezondheid) nemen de ceremonie voor hun rekening.

(Voor meer informatie, Publiekszaken, Sara van Eijk, tel. 010 - 417 2371 of 06 - 48 09 71 58)

Wethouder Kriens woont conferentie Vrouwen 55+ bij

Wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) is op woensdag 16 december om 10.30 uur aanwezig bij de conferentie van Dona Daria '55+ Migrantenvrouwen actief' in de Beatrixzaal van Engels, Stationsplein 45. Dona Daria (vrouwenhuis Rotterdam) is in 2008 gestart met het project '55+ Migrantenvrouwen actief'. In dit project zijn Marokkaanse, Turkse en Kaapverdiaanse vrouwen van 55 jaar en ouder geworven met als doel hen uit hun isolement te halen en hun zelfvertrouwen en kennis op het gebied van ouderenvoorzieningen te vergroten. De conferentie vormt de afronding van het project. Dona Daria presenteert de belangrijkste resultaten en een methodiekbeschrijving. De wethouder zal hierop een reactie geven.

(Voor meer informatie: Dona Daria, Celina do Patrocinio, tel. 010 - 465 92 96)

Wethouder Karakus slaat vier eerste palen

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) slaat woensdag 16 december vier eerste palen op diverse locaties in Rotterdam en Hoogvliet. Ook is de wethouder bij de opleveringen van de woningen van het Park van Oeden in Hoogvliet en het project de Lloydpier. De gemeente investeert samen met marktpartijen en woningbouwcorporaties fors in de Rotterdamse woningvoorraad. Met een gevarieerder woningaanbod, meer vraaggericht bouwen en het aanpakken van bestaande woningen die niet meer voldoen aan de kwaliteit wil de gemeente Rotterdammers binden aan de stad. Het programma volgt in een persuitnodiging.

(Voor meer informatie: Deborah Haas, Communicatie OBR, tel. 010 - 489 6957)

Wethouder Vervat opent Fietspunt

Op woensdag 16 december om 12.30 uur opent wethouder Hans Vervat (economie, verkeer en vervoer) het Fietspunt aan de Schuttevaerweg 150. De Fietspunt is één centraal verzamelpunt voor fietsen. Alle verwijderde en gevonden fietsen uit de gemeente zijn dan op één adres terug te vinden. Belangrijk uitgangspunt van Fietspunt is een betere service naar de burger. De dagelijks binnen gebrachte fietsen worden in een database geregistreerd. De database is gekoppeld aan de website www.rotterdam.nl/fietspunt waar de burgers hun fiets kunnen terugvinden. Rotterdam investeert veel in voorzieningen voor fietsers. Ondermeer door nieuwe en betere fietsroutes en een betere doorstroming voor de fiets en het creëren van meer fietsparkeerplekken in het centrum.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 38 12)

Wethouder Vervat opent Tjalklaan

Wethouder Hans Vervat (economie, verkeer en vervoer) opent op woensdag 16 december om 14.00 uur de opnieuw ingerichte Tjalklaan. De Tjalklaan is één van de zeven hoofdinvalswegen van Rotterdam en daarmee een belangrijke en vooral drukke verkeersader in Rotterdam-West. Om de doorstroming en veiligheid te verbeteren voor alle weggebruikers zijn de kruisingen met de Franselaan en de Spaanseweg samengevoegd tot één kruising. Daarnaast is een waterberging aangelegd in de vorm van een aantrekkelijk park, het 'Tjalkpark'. Verder is er een fietsbrug gebouwd, zijn er 120 bomen geplaatst en is er een ecologische zone aangelegd. De opening wordt samen met bewoners en ondernemers gevierd bij kinderboerderij De Bokkesprong aan de Tjalklaan 90.

(Voor meer informatie: Yvette Ignatius, Communicatie Gemeentewerken, tel. 010 - 489 42 48)

Wethouder Karakus slaat eerste paal in Overschie

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) slaat vrijdag 18 december om 10.00 uur de eerste paal voor een nieuwbouwproject in Overschie, aan de Burgemeester de Josselin de Jonglaan. De Maranathakerk die eerder op deze locatie stond, maakt plaats voor huisvesting van maatschappelijke voorzieningen. In de overgangsperiode van sloop naar nieuwbouw is een tijdelijk kunstwerk gerealiseerd. De nieuwbouw is bestemd voor het huisvesten van verstandelijk beperkte mensen. In totaal kunnen er 28 mensen wonen onder 24-uurs begeleiding van Stichting Woon Compas.

(Voor meer informatie: Petra Verheij, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 3511)

Wethouder Karakus slaat eerste paal Wattierstraat

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) slaat vrijdag 18 december om 11.15 uur de eerste paal voor het nieuwbouwproject Wattierstraat. Het project omvat de bouw van vijf ruime eengezinswoningen met tuin. De woningen maken nog deel uit van het plan Ganzekop dat in 2007 en 2008 is opgeleverd en valt onder de Samenwerkingsovereenkomst Bospolder Tussendijken van 2002. Wattierstraat is het laatste project uit deze samenwerkingsovereenkomst. Voor de bouw van de woningen wordt een leerlingbouwplaats ingezet, waardoor nieuwe werknemers die instromen vanuit de beroepsopleiding direct praktijkervaring op doen. De locatie is de bouwplaats op de kruising van Wattierstraat en Rosenveldtstraat.

(Voor meer informatie: Petra Verheij, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 3511)

Wethouder Karakus neemt boek over herstructureren in ontvangst

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) neemt vrijdag 18 december om 16.30 uur het boek 'Herstructureren doen we zo' van Woonstad Rotterdam in ontvangst. In het boek staan de uitgangspunten van Woonstad Rotterdam beschreven voor de manier waarop ze het herstructureringsproces en de samenwerking met bewoners vorm willen geven. Deze publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met bewoners en partners in Rotterdam. Locatie van de bijeenkomst is het kantoor van Woonstad Rotterdam, aan de Rochussenstraat 21.

(Voor meer informatie: Petra Verheij, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 3511)

Burgemeester Aboutaleb ontsteekt lichtjes kerstboom Coolsingel

Burgemeester Ahmed Aboutaleb ontsteekt op vrijdag 18 december om 18.30 uur de lichtjes van de kerstboom voor het Stadhuis (Coolsingel 40). De kerstboomviering op de Coolsingel heeft al jaren een Noors- Nederlands karakter met de schenking van de grote Noorse kerstboom, de aanwezigheid van de burgemeester van Oslo en dit jaar met het concert van de zangers Nick & Simon en de Noorse Valkyrien Allstars. Het volledige programma op 18 december is gratis toegankelijk en traditiegetrouw serveert het Stadhuis gratis warme chocolademelk.

(Voor meer informatie: Marit Noorlander, DUCOS Productions tel. 010 - 404 84 22)

En verder...

leest wethouder Jantine Kriens zaterdag 19 december om 12.00 uur ongeveer 50 ouderen een kersverhaal voor tijdens het kerstdiner bij Arend en de Zeemeeuw, Texelsestraat 18.

(Voor meer informatie: Maayke Scheerman, tel. 06 - 17 69 09 44)

opent cultuurwethouder Rik Grashoff de overzichtstentoonstelling van de Rotterdamse kunstenaar Wim Landsman bij het Centrum voor Beeldende Kunst aan de Nieuwe Binnenweg 75 op zaterdag 19 december om 16.00 uur.

(Voor meer informatie: Kunstuitleen Rotterdam, tel. 010 - 209 2142)

opent wethouder Dominic Schrijer op zondag 20 december om 13.00 uur het Mid- Winterfeest in Vreewijk.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst tel. 010 - 417 38 12)