Wie wordt debatkampioen van Nederland?

11/12/2009 16:31

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Beste scholen van Nederland debatteren over Voeding & maatschappij tijdens NK Debatteren

Op 12 december tijdens de grote finale in Leiden debatteren de beste scholieren van Nederland onder het toeziend oog van juryleden, docenten, leerlingen, partners van het toernooi om de titel Nederlands Kampioen debatteren voor middelbare scholieren 2009. 'Er moet een wettelijk verbod komen op reclame voor ongezonde voedingsmiddelen voor kinderen onder de 12 jaar' en 'Er moet een extra belasting op vlees komen' zijn enkele van de stellingen die door de leerlingen zijn voorbereid voor het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap debatteren voor middelbare scholieren.

De 32 beste scholen van Nederland debatteren tijdens de finaledag in vier debatronden over stellingen gerelateerd aan het thema 'Voeding & maatschappij. De debatronden vinden plaats in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden en het finaledebat wordt gehouden in de Hooglandse Kerk. Minister Rouvoet zal via een videoboodschap de finalestelling aankondigen. Sinds een drietal jaren zijn op de finaledag de onderdelen Troublespeech en Ballondebat toegevoegd aan het finale programma, naast de oorspronkelijke debatvorm 'Parlementair debatteren'.

Meer dan honderd scholen stonden in september aan de start van het debattoernooi en via trainingen op de scholen en drie landelijke voorronden hebben de tweeëndertig beste scholen zich geplaatst voor de finale. Het NK Scholieren wordt jaarlijks door het Nederlands Debat Instituut georganiseerd om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren.

Dit jaar wordt het toernooi mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ministerie van Jeugd en Gezin, Trouw, RIVM, Voedingscentrum, Convenant Overgewicht, Universiteit Leiden, Gemeente Leiden en Eigenwijzer.