Het Grootste dog show van België en één van de mooiste van Europa!

12/11/2009 08:42

Société Royale Saint-Hubert

3000 honden van 220 rassen uit 25 landen!

Dit jaar concentreert de Brussels Dog Show zich speciaal op enkele van de hondensportdisciplines, die de baasjes aangeboden worden om aan hun hond de sleur van hun mand te besparen. Kom ze ontdekken in de erering heel het week-end door.

Bezoek bij deze gelegenheid ook de « Grootste Kerstmarkt voor Honden "; van een fitnesstapijt tot haute couture, van Parijse versnaperingen tot designvoorwerpen, er is voor elk wat wils.

Afspraak op de 113e BRUSSELS DOG SHOW op 12 en 13 december 2009! Paleizen 11 & 12, Brussels Expo.

Maar wat doen al die honden toch de godganse dag ?

De Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus zet zich sterk in voor het welzijn van de honden in het algemeen. Hun aantal in België wordt geschat op bijna anderhalf miljoen. Dat is enorm in verhouding tot het aantal inwoners. En toch kan men niet zeggen dat de aanwezigheid van de honden in ons straatbeeld indrukwekkend is. De ochtend- en avondwandelingen daargelaten, kunnen we ons terecht afvragen wat die honden de godganse dag doen. Wandelingen zijn natuurlijk essentiëel, nooit te talrijk en zelden te lang. Maar de KMSH wil er de aandacht op vestige dat er heel wat "sportieve" hondendisciplines zijn, die naar hartelust kunnen beoefend worden tot groter welzijn van de hond en - van het baasje.

Dit jaar concentreert de Brussels Dog Show zich speciaal op enkele van de hondensportdisciplines, die de baasjes aangeboden worden om aan hun hond de sleur van hun mand te besparen. Kom ze ontdekken in de erering heel het week-end door.

Vanaf de eerste levensweken vormen de « socialisatie en de basisopvoeding » al een meeslepende activiteit voor de puppies en de jonge honden, die van hen veel eisen en dan ook een uitstekende uitlaatpijp zijn voor hun tomeloze energie.

Het baasje dat de opvoeding van zijn hond verder wil doordrijven, komt op het niveau waar de "Gehoorzaamheid" een echte sportdiscipline wordt. Het is een typisch Belgisch programma en totaal gebaseerd op de wederzijdse aandacht van hond en baas, om 7 opgelegde oefeningen zo goed mogelijk te uit te voeren. Bij elke wedstrijd gaat het inhoudelijk om dezelfde oefeningen maar met steeds wisselende enscenering.

De variante hierop, "Obedience" op zijn Engels, is een internationale discipline die als wezenlijk verschil met de Gehoorzaamheid oplegt dat de oefeningen steeds en overal strikt dezelfde zijn. In de Obedience viseert men de perfectie van uitvoering waarbij geen enkele onbekende de hond afleidt.

De demonstratie van deze twee zusterdisciplines zal jullie toelaten hun technische verfijning te appreciëren.

Opvoeding en dressuur van dehond laten hem ook toe "Agility" te beoefenen, een speelse hondensport die erin bestaat zijn hond een reeks obstakels te doen nemen, opgesteld in een parcours. Deze discipline is geïnspireerd op de jumpingpaardencompetities. De snelheid van uitvoering van het parcours en de strafpunten voor het slecht nemen van de hindernissen bepalen het klassement. Sport, ontspanning en opvoeding, alles in één.

"Dog Dancing", een echte traditie op de Brussels Dog Show, laat aan de honden en hun baasjes toe om hun beste dansbeentje voor te zetten op hun uitverkoren muziek. Ook daar ligt een geslaagde opvoeding aan de basis van het beoefenen van deze sport als bekroning van de goede verstandhouding tussen baas en hond.

Een meer athletische discipline: "Canicross". Het baasje loopt een parcours op een afgebakend terrein in de natuur, verbonden door een lijn aan zijn hond naast hem. Het is een echte duosport van baas en hond, waarbij de keurmeesters toezien dat het baasje zijn hond niet meesleurt of vice versa. Het ras, de schofthoogte en de leeftijd van de hond hebben geen enkel belang, evenmin als de leeftijd van de baas-loper. Canicross is gezond en prettig. Vandaar zijn toenemend succes. Wenst het baasje zijn hond te begeleiden met de fiets, dan spreekt men van "Bike-joring".

Wenst het baasje achter een slede te staan, getrokken door een span dat kan bestaan uit drie tot meer dan acht honden, dan spreekt men van "Mushing". Bij gebrek aan sneeuw wordt de slede vervangen door een karretje. Het is trouwens op die manier dat de Kerstman, superkampioen mushing als geen ander, een bezoek zal brengen aan de Brussels Dog Show.

Alle honden houden van balspelletjes. "Flyball" brengt teams tegen mekaar uit, bestaande uit honden met hun baasje. De honden moeten om beurt en om ter snelst een balletje opvangen dat door een toestel gelanceerd wordt en het naar het vertrekpunt terugbrengen. Kwestie van behendigheid en snelheid en plezier verzekerd!

En dan zijn er nog de disciplines die beroep doen op de ware natuur van de hond, des mensen metgezel sinds de oertijd. Naast zijn hulp bij de jacht heeft de hond ook altijd have en goed van de mens verdedigd. Die natuurlijke kwaliteiten van waken en verdedigen hebben zich ontwikkeld tot volwaardige sportdisciplines. "Verdediging" wordt beoefend ten overstaan van een "boef" (met hiervoor aangepaste kledij), die het aandurft de baas lastig te vallen. Wees gerust, de hond bijt enkel in de mouw van de assistent, dat is het spel waarvan hij houdt. Om te stoppen op bevel van het baasje en daar gaat het hem uiteindelijk om bij deze discipline.

Tot daar enkele discipline die aan uw hond een fijn hondenleven garanderen. Zijn gezondheid, zijn mentaal evenwicht en zijn niet te evenaren genegenheid voor het baasje zullen er wel bij varen. Al deze disciplines zullen voornamelijk in de erering van de Brussels Dog Show 2009 voorgesteld worden.

Bezoek bij deze gelegenheid ook de « Grootste Kerstmarkt voor Honden ". Een zestigtal stands verspreid over de twee paleizen bieden ambachtelijke producten en allerlei toebehoren voor de honden aan. Van een fitnesstapijt tot haute couture, van Parijse versnaperingen tot designvoorwerpen, er is voor elk wat wils.

Afspraak op de 113e BRUSSELS DOG SHOW op 12 en 13 december 2009!

***

PRAKTISCHE INFORMATIE:

Data: 12 en 13 december 2009, van 10.00 tot 18.00 uur

Plaats: Brussels Expo: Paleizen 11 en 12

Inkom : Gratis tot 12 jaar inbegrepen. Vanaf 13 jaar: 8¤.

Reductiebons in de gratispers: Metro & Passe-Partout

Ter herinnering : honden die niet ingeschreven zijn voor de Brussels Dog Show zijn niet toegelaten !

***

Voor elke bijkomende informatie:

Jean-Charles MENU

Supervisor Sport Organization and Public Relations

Directe lijn : 02.240.65.58

E-mail : jeancharles.menu@srsh.be

Website: www.brusselsdogshow.be

Perscontact over het gebeuren op 12 en 13 december 2009:

Fred Denayer

Voorzitter van de KMSH

KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ SINT-HUBERTUS V.Z.W.

Albert Giraudlaan 98, 1030 Brussel

Algemene telefoon: 02.245.48.40

Algemene fax: 02.245.87.90

Website: www.kmsh.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel