Ingezonden persbericht


Persbericht

Kopenhagen-Express doet acht Nederlandse steden aan

Utrecht 27 november 2009 - Op 12/12 vertrekt vanuit Utrecht een speciale Kopenhagen-Express. Deze trein brengt de Nederlandse delegatie voor de Klimaattop naar de Deense hoofdstad. Eerder op die dag maakt dezelfde trein een toer langs zeven Nederlandse steden. Op en rond de stations vinden lokale klimaatfestiviteiten plaats. Het eindpunt van het rondje Nederland is Utrecht waar om 17.00 uur het Beat the Heat Now-festival van start gaat. Finale van dit evenement is om 21.00 uur, als de Kopenhagen Express noordwaarts vertrekt.

De trein is bestickerd met wensen en boodschappen die Nederlanders hebben achtergelaten op site www.beattheheatnow.nl, en is zo één grote, rijdende petitie voor de Klimaattop. Met de toer door Nederland vraagt deze trein ook hier aandacht voor de opwarming van de aarde en voor de Klimaattop. Op z'n ronde zal de trein Amsterdam Haarlem, Rotterdam, Breda, 's-Hertogenbosch, Nijmegen en Utrecht aandoen. Deze toer is opgezet door milieuondernemer Maurits Groen, in samenwerking met NS, diverse bedrijven, de zeven gemeenten, en de gezamenlijke maatschappelijke organisaties van Beat the Heat Now!

Op en rond de stations van de zeven plaatsen verzorgen de deelnemende gemeenten een dagprogramma. De trein neemt vanaf elk station lokale politici, bestuurders, ondernemers en BN-ers aan boord. Op het slottraject reist ook minister Cramer van VROM mee. Onderweg tal van activiteiten, zoals `duurzame dates', bedrijven met opmerkelijk klimaatnieuws, Cramers ontvangt `brieven voor wereldleiders' van krantenlezers, bloedstollende milieumoorden op de express, optredens van groene cheerleaders, live muziek in de restauratiewagen etc. etc. Als de trein om 17.00 uur Utrecht CS binnenrolt gaat in drie zalen van de Utrechtse Jaarbeurshallen een muzikaal en politiek spektakel van start: het Beat the Heat Now- festival.
Ter afsluiting wordt om 21.00 uur de trein naar Kopenhagen uitgezwaaid.