Ingezonden persbericht


Persbericht

In Den Haag loeien de sirenes ook op 12 december!

Met het optreden van het Sirene Orkest in de eerstvolgende editie van Dag in de Branding, zaterdag 12 december, last de organisatie van het festival een extra 'sireneronde' in, naast de welbekende maandelijkse waarschuwing. Maar liefst twaalf wonderbaarlijke sirenes en zes lawaaimachines, gebouwd in verschillende vormen en maten, vormen een orkest dat een bereik heeft van bas tot sopraan. Het Sirene Orkest is een muzikaal ensemble opgezet door De Veenfabriek naar aanleiding van een luidruchtig onderzoek van techniekfilosoof John Heymans,. Tijdens Dag in de Branding speelt het orkest composities van Edgard Varèse, Bo Koek en Wouter Snoei en zal worden bewezen dat de sirene tot de categorie 'muziekinstrumenten' behoort.

Het Sirene Orkest is een reconstructie van een reeks muziekinstrumenten die teruggaan tot het werk van negentiende-eeuwse natuurkundigen. De sirenes werden ontwikkeld op basis van historische informatie: octrooien, museumdepots en wetenschappelijke artikelen. Met fragmenten uit de compositie 'Kristal' (Holland Festival 2009) brengt de Veenfabriek tijdens Dag in de Branding een ode aan Edgard Varèse, een van de meest bijzondere personen in de wereld van de moderne muziek. Hij verkende de grenzen van bestaande instrumenten en benadrukte de behoefte aan de ontwikkeling van nieuwe instrumenten. Varèse geldt als een voorloper in de toepassing van elektronische muziekinstrumenten in zijn composities. 'Six parts of an imaginary movie' van Bo Koek is geïnspireerd op het werk van Theo van Doesburg, Dada en De Stijl. In 'Hysteresis' combineert Wouter Snoei live elektronica met de sirenes.

>> Het Sirene Orkest bij De Wereld Draait Door:
http://www.youtube.com/watch?v=SaaiOV0UY4c

G14 / Dag in de Branding meets State-X New Forms
Tijdens de G14 editie van werkt Dag in de Branding samen met State-X New Forms, festival voor avant-rock, cutting-edge elektronica en nu-art. Als het 'beste uit twee werelden' presenteren deze twee avant-gardistische Haagse festivals zich op zaterdag 12 december in het Paard van Troje, het Theater aan het Spui, Korzo5HOOG en het Koorenhuis. Een bundeling van krachten die garant staat voor een programma waarin alles draait om uitersten, contrasten, emoties en ontdekkingen.

Op het festivalprogramma staan optredens van het fonkelnieuwe Lunapark Ensemble, singer-songwriter Seamus Cater, het Sirene Orkest van De Veenfabriek, het Haags Saxofoonkwartet, Amerikaans multi-instrumentalist AU en soundscape-artiest MiaMia. Er vinden uitvoeringen plaats van werken van onder meer Enrico Chapela ('La Mengambrea'), Arvo Pärt ('Fratres') en David Lang ('Cheating, Lying, Stealing' en 'Men').

Festival State-X New Forms is een tweedaagse internationaal georiënteerd festival van avant-rock, cutting-edge electronics en nu-art. Ook in 2009 staat het in het teken van experimentele muziek en kunst, met werk van o.a. Peter Greenaway, Battles, Falty DL, zeitkratzer orchestra, Three Trapped Tigers, Jon Hopkins feat. Davide Rossi en Slaraffenland / www.state-xnewforms.nl

Zaterdag 12 december 2009
G14 / DAG IN DE BRANDING meets STATE X NEW FORMS
Div. locaties Den Haag / Aanvang: 15.00 / ¤ 30 (passe-partout / incl. toegang SXNF!)

!! Download het programma via deze link:
http://www.dagindebranding.nl/Branding/Programma/Nederlands/14/Bronnen/Programmaboekje/DIDB_14_Programma.pdf

www.dagindebranding.nl / www.state-xnewforms.nl

----------



Ingezonden persbericht