Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 11 december 2009

Minister Cramer bekijkt klimaat door ogen van kind Minister krijgt hartekreet 'Last Call' overhandigd voor Kopenhagen

Zaterdag 12 december overhandigen de achtjarige Khorio de Geus en Sylvia Borren, co-voorzitter van de Worldconnectors en voorzitter van EEN de 'Last Call' aan minister Cramer en leden van de Nederlandse delegatie naar de VN-top in Kopenhagen. Khorio maakt zich zorgen over hoe de aarde er uitziet als ze groot is. Met zijn drieën gaan ze in gesprek over de toekomst van de aarde, vooral vanuit het perspectief van kinderen. De Last Call bevat concrete aandachtspunten die de minister mee kan nemen naar Kopenhagen. Het gesprek vindt tijdens de Kopenhagen Express die van Amsterdam naar Utrecht rijdt.

Waarom een Last Call
Afgelopen oktober stonden 173 miljoen mensen in 120 landen op tegen armoede. In deze grootste mobiliseringactie in de geschiedenis uitten zij hun zorg over de toename van armoede als oorzaak én gevolg van klimaatverandering. Tegen deze achtergrond doen Worldconnectors en EEN een beroep op de vertegenwoordigers van Nederland en de andere 191 landen die in Kopenhagen bijeen zijn, om gezamenlijk te komen met harde en heldere afspraken. De Last Call bevat concrete aandachtspunten die de minister mee kan nemen naar Kopenhagen. Een van die punten is dat er juist extra geld moet worden vrijgemaakt om klimaatverandering tegen te gaan, in plaats van ontwikkelingsgeld hiervoor te 'herlabelen'.

Worldconnectors en EEN
De hartekreet is geformuleerd door de Worldconnectors, een groep betrokken Nederlanders die zich inzetten voor een proactieve rol van Nederland in de wereld met als doel een duurzame, rechtvaardige en vreedzame toekomst. Ze baseren zich op de VN Millenniumverklaring en het Earth Charter. De Worldconnectors hebben zich samen met EEN, een initiatief van 57 maatschappelijke en ontwikkelingsorganisaties, gebogen over de samenhang tussen klimaat en armoede. Zij zijn van mening dat in Kopenhagen ook de oorzaken van de klimaatcrisis geagendeerd moeten worden en uiten hun hartekreet als actoren binnen de Nederlandse samenleving. Immers, de Nederlandse delegatie vertegenwoordigt de Nederlandse samenleving.