Ministerie van Algemene Zaken

NOS, Met het oog op morgen, Radio 1

Radio / TV-interview | 11-12-2009

Vice-minister-president Bos, na afloop van de wekelijkse ministerraad over de bezuinigingen, de financiele situatie in Griekenland en de Afghanistan-missie

ANDRINGA
Minister Donner van Sociale Zaken zou gisteren gezegd hebben dat er ook minder sterk bezuinigd hoeft te worden dan steeds werd gedacht. Is dat een onverwacht lichtpuntje in de donkere dagen voor kerst?

BOS
Ja. Het klopt alleen niet. Ik begrijp ook niet goed hoe het tot stand is gekomen. Ik vermoed dat uitspraken van collega Donner gewoon verkeerd begrepen zijn. Niemand weet op dit punt precies hoeveel er de komende jaren bezuinigd zal worden. Het enige wat we weten is dat we er goed aan doen om ons voor te bereiden op een heel forse bezuingingsopgave en over een twintigtal terreinen zijn we dat nu in kaart aan het brengen.

ANDRINGA
Er zou 20% bezuinigd moeten worden?

BOS
Ja bij al die terreinen zeggen we: er moet in ieder geval ook een variant op tafel komen waar je 20% geld mee bespaart. Of dat nu is door de belasting te verhogen of de uitgaven te verlagen, dat maakt niet uit, maar die besparing moet er in zitten. Of we al die nodig hebben of we twintig procent nodig hebben of vijftien of tien of vijfentwintig, dat weten we gewoon op dit moment nog niet, maar we willen niet in een enorme tijdsklem terechtkomen dat als we ergens in het voorjaar weten hoeveel er nodig is dat we dan nog moeten verzinnen hoe we het moeten doen. Dus daar zijn we nu gewoon mee begonnen en waar het verhaal vandaan komt dat het nu allemaal al een stuk optimistischer is dan we dachten. Ik wou dat het zo was maar ik kan het niet bevestigen.

ANDRINGA
Maar deze plannen om zo fors te gaan bezuinigen zijn gemaakt in de tijd dat inderdaad de toekomstvoorspellingen, de vooruitzichten heel erg somber waren. Als je nu kijkt naar de ontwikkeling van de economie, dan is het minder erg dan gevreesd. Dus wat dat betreft is er enige ruimte wellicht voor de optimisten om te zeggen: dan hoeven die besparingen ook niet zo groot te zijn.

BOS
Dat is inderdaad een meevaller. Dat de groei weer iets sneller aan lijkt te trekken dan we dachten. Tegelijkertijd weten we niet hoe permanent dat herstel is. Misschien is er op een gegeven moment ook weer terugval. Wat we ook niet weten is hoe de schatkist zal reageren op die aantrekkende groei. Je hebt structurele problemen in de overheidsfinanciën. Dan betekent het dat als je een tekort hebt dat je een tekort houdt. Maakt niet uit hoe hard je groeit. Je hebt ook conjuncturele problemen in de schatkist en die verdwijnen als de economie weer gaat groeien. Welk deel structureel is, welk deel conjunctureel, weten we nog niet precies. Komt ook nog een keer bij en dat is ook een tegenvaller waar we ook mee bekend zijn dat we met elkaar nog sneller ouder worden dan we dachten. De gevolgen daarvan zijn dat mensen nu langer AOW nodig hebben, dat er langer voor ze gezorgd moet worden en dat kost ook weer een heleboel geld en dat geld moeten we wel met elkaar kunnen verdienen. Dat betekent dat je toch ook weer niet zo goed kunt veroorloven om er maar heel lang een tekort op na te houden. Dat is toch weer een tegenvaller en waar dat sommetje met plussen en minnen uiteindelijk eindigt, dat gaan we in het voorjaar zien.

ANDRINGA
Helaas, het was een mooie krantenkop. Nog een krantenkop. De Grieken staan er veel minder rooskleurig voor dan ze u altijd hadden voorgehouden. Die Griekse collega van u had u jarenlang in de maling genomen?

BOS
Hij is ook weg nu. Er zit een nieuwe Griekse regering.

ANDRINGA
Maar niet vanwege dat akkefietje, maar met name omdat ze de verkiezingen hebben verloren.

BOS
Ze zijn gewoon weggestemd. Er zit nu een nieuwe Griekse regering en die komt tot de conclusie dat er gesjoemeld is met een aantal heel belangrijke cijfers. We dachten dat Griekenland een financieringstekort had van ongeveer min zes procent. Dat is vergelijkbaar met wat Nederland volgend jaar heeft. Dat kun je binnen een paar jaar weer binnen redelijke proporties brengen, maar wat bleek? Het is geen min zes, maar min twaalf procent. Dan wordt het heel zwaar en moeilijk om het op orde te brengen. Dan zie je dat meteen de financiële markten daarop reageren. Dat het voor de Grieken duurder wordt om hun leningen gefinancierd te krijgen en dat kunnen we niet hebben, want ze maken gebruik van dezelfde euro als waar wij gebruik van maken. Dus als een land dat de euro gebruikt gewantrouwd wordt, dan kan dat overslaan op andere landen en daarom is het uiteindelijk niet enkel een Grieks probleem maar echt een probleem voor ons allemaal geworden. En we zullen met elkaar eisen aan de Grieken om orde op zaken te stellen.

ANDRINGA
Nog even naar de persoonlijke verhoudingen. U heeft jarenlang met die man in allerlei Europese circuits vergaderd en gepraat en een kopje koffie gedronken. Hoe voelt dat?

BOS
Die vorige Griekse minister kende ik niet zo geweldig goed. Was ook van een andere politieke partij dan ik. De nieuwe Griekse minister van financiën is net als ik een sociaal-democraat die ik ook kende en waar ik ook goed contact mee heb, die ik ook competent vind, die er echt wat aan gaat doen, maar jee, zelfs voor heel competente ministers van Financiën, als je een tekort van min twaalf procent moet terugbrengen naar min drie procent in een paar jaar tijd. Dat vergt zulke draconische maatregelen en deze nieuwe Griekse regering heeft de verkiezingen gewonnen door juist te zeggen dat er allemaal extra geld uitgegeven zou worden aan van alles en nog wat. En nu moeten ze terug naar een kiezer met waarschijnlijk heel heftige bezuinigingsplannen. Dus dat wordt een ontzaglijk karwei.

ANDRINGA
Nu zei minister Zalm, uw voorganger, in die tijd: ook met de Italianen zit het niet goed. En er waren nog meer zwakke broeders, de Portugezen en de Spanjaarden. Dat heeft nu natuurlijk ook allemaal invloed op de waarde van die euro. Wat gaan wij daar nu van merken, van die harde euro die we hadden maar die nu toch onder druk komt te staan en verder kan komen te staan?

BOS
De waarde van een munt is natuurlijk ook altijd een waarde die relatief is aan de waarde van andere munten. En de dollar, de yen, de Engelse pond, die hebben ook allemaal problemen. Dus het is niet zo dat die opeens heel sterk zijn en wij het heel slecht doen en dat daarom de euro zwak wordt.

ANDRINGA
Maar je zag de laatste dagen dat die 4 cent naar beneden was gegaan. Dat was een reactie op de berichten.

BOS
Ja en de euro doet het nog steeds erg goed maar instabiliteit binnen het eurogebied betekent dat het vertrouwen in de Europese economie en dus in de euro omlaag gaat, dan gaat er gespeculeerd worden met een munt, dan kunnen er rare koersbewegingen komen. Dat is nooit goed op financiële markten. Daar wil je stabiliteit, daar wil je rust, daar wil je voorspelbaarheid.

ANDRINGA
Dus wat kunnen wij daar nu van merken?

BOS
Wat er op een gegeven moment zou kunnen gebeuren is dat het voor alle landen in Europa duurder wordt om leningen af te sluiten. Dat is slecht voor de schatkist, want dat geld ben je gewoon kwijt. Wat er ook op een gegeven moment kan gebeuren is dat de koers van de euro onder druk komt. Dat kan ook voor- en nadelen hebben. En dat er iets heel ongrijpbaars gebeurt en dat is dat het vertrouwen in je Europese economie gewoon minder wordt. Dat kan zich op allerlei manieren vertalen. In investeringsgedrag van investeerders die het niet meer zien zitten, in speculeren met de munt. Dat kan allemaal aan de orde zijn. Zo ver is het nog lang niet overigens. Want Griekenland is natuurlijk wel een van de kleinere economieën binnen Europa en Duitsland, Frankrijk, Nederland, die doen het gewoon hartstikke goed. Maar je moet ervoor zorgen dat het niet te lang duurt. Je moet ook zorgen dat het niet overslaat naar andere landen.

ANDRINGA
Wat betekent het voor mogelijke nieuwe toetreders? Ik geloof, Roemenië zou binnen drie jaar de euro ook willen hebben. Wordt u nu dan daar wat twijfelachtiger over? Moeten we dat wel doen?

BOS
Ik denk dat er nog strenger gekeken zal worden naar of de cijfers die gegeven worden door landen die zeggen dat ze klaar zijn om toe te treden of die ook echt kloppen.

ANDRINGA
Maar je zou denken dat dat allang bij de vorige toetreders zo was?

BOS
Dat dachten wij ook. Dus waren wij ook zo geschokt dat er nu weer sprake bleek te zijn van fraude en het enige wat je kunt doen is nog betere procedures waardoor je nog zekerder weet dat die fraude er niet is.

ANDRINGA
Tot slot. Denkt u dat het kabinet zo in januari een besluit over Afghanistan genomen kan hebben?

BOS
We hebben de ambitie om niet al te lang na kerst toch echt met besluiten te komen, ook omdat de mannen en vrouwen die nu in Afghanistan zijn recht hebben op duidelijkheid. De militaire organisatie moet zich er op voor kunnen bereiden. Dus we realiseren ons dat hier snelheid geboden is.

ANDRINGA
Ik wens u een goed weekend.

BOS
Dank u.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, KK)