Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Ganzenhoef wint Metropoolprijs

---

Gebied Ganzenhoef wint Metropoolprijs

11 december 2009

Het gebied rond Ganzenhoef heeft de eerste Metropoolprijs regio Amsterdam gewonnen. De prijs ging naar het project Vernieuwing Ganzenhoef en werd in ontvangst genomen door gemeente Amsterdam, stadsdeel Zuidoost en woningstichting Rochdale. Het gebied omvat de woningen en winkels van Ganzenhoef, Gerenstein, Grunder, Grubbehoeve, Groeneveen, Gooioord, de Kandelaar, het CEC gebouw, de verlaagde Bijlmerdreef, en het metrostation Ganzenhoef.

Met deze prijs wil de Metropoolregio Amsterdam de aandacht vestigen op succesvolle gebiedsontwikkeling die bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de regio. Er zijn 11 projecten aangemeld voor deze prijs. Stadsdeelwethouder Els Verdonk is blij met de prijs: "In Zuidoost zijn we al jaren bezig met herontwikkeling, dat is altijd een kwestie van lange adem en goede samenwerking. Ruimtelijk ontwikkeling pakken we hier integraal aan: je ontwerp niet alleen een huis, maar een buurt in een wijk in een stad. Fantastisch dat we daar ook waardering voor krijgen. We zijn van een wijk met eentonige woningbouw verandert naar een wijk met grote diversiteit in architectuur. Iedereen die dat niet uit eigen ervaring weet, moet maar eens op kijken op onze website over de Zuidoost Architectuurprijs 2009".

Waar heeft de jury naar gekeken?
De jury bestond uit Agnes Franzen (voorzitter), Pieter van Wesemael, en Carel de Reus. Ganzenhoef en omgeving kreeg de Metropoolprijs omdat volgens het juryrapport:

De ontwikkeling een intensief proces is geweest tussen alle betrokkenen (bewoners, het stadsdeel, de centrale stad en woningstichting Rochdale met BAM en BPF Bouwinvest). Ganzenhoef en omgeving is een robuust concept van een parklane, de verlaagde Bijlmerdreef en groene zones door Urbis Stadsontwerp dat recht doet aan de oorspronkelijke landschappelijke kwaliteiten van de Bijlmer en aan de opgave voor een nieuwe stedelijkheid.

Het ontwerp is een flexibel concept, zonder in te boeten aan stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit. Ganzenhoef is getransformeerd van een van de meest onveilige wijken in Amsterdam naar een gemengd milieu dat aantrekkelijk is voor meerdere doelgroepen.

Zuidoost Architectuurprijs 2009
Amsterdam Zuidoost verandert in hoog tempo. Dat is vooral goed te zien in de nieuwe architectuur en stedenbouw. Dat vraagt om een Zuidoost Architectuurprijs 2009. Twee zelfs: een prijs die de vakjury toekent en een publieksprijs.
Stem mee voor de publieksprijs: www.zuidoostarchitectuurprijs.nl
---