Dienstenbond CNV

Nieuws

11 december 2009

Akkoord bereikt Sociaal Plan Super de Boer

Tijdens een constructief gesprek heeft CNV Dienstenbond donderdag 10 december een principeakkoord bereikt over het Sociaal Plan bij Super de Boer. Nadat in oktober duidelijk werd dat Jumbo een serieus overnamebod gedaan heeft op Super de Boer heeft CNV Dienstenbond aangedrongen op afspraken bij Super de Boer. Die afspraken liggen er nu. CNV Dienstenbond is tevreden over het resultaat. Wij leggen het met een positief stemadvies aan u voor.

De basis van het Sociaal Plan Super de Boer, is het oude Sociaal Plan Laurus. De basis van dit plan was goed. Er zijn een aantal zaken geactualiseerd en aangepast. De inzet van CNV Dienstenbond was een looptijd van 5 jaar, werkgelegenheid behouden stond centraal, een goede ontslagregeling, een regeling voor ouderen en goede begeleiding van medewerkers m.b.t. trainingen en outplacement. Op deze punten hebben we een uitstekende afspraken kunnen maken. Hieronder in grote lijnen het Sociaal Plan Super de Boer:

Looptijd:
De looptijd van het Sociaal Plan is 5 jaar.

Werkgelegenheid
Interne herplaatsing
Per functiegroep worden de beschikbare functies binnen Super de Boer geïnventariseerd. Uitgangspunt bij deze reorganisatie of sluiting zal het principe van afspiegeling zijn. Op basis van datum indiensttreding zal worden bepaald wie binnen de leeftijdsgrenzen (zogenaamde cohorten) als eerste voor een passende functie in aanmerking komt. Daarbij geldt dat de herplaatsingkandidaat met het langste dienstverband als eerste in aanmerking zal komen.

Outplacement
Voor medewerkers die gebruik willen maken van externe bemiddeling voor het vinden van een andere baan, heeft Super de Boer raamovereenkomsten gesloten met bemiddelaars. Medewerkers die zelf een keuze willen maken voor een partij, daarvoor stelt Super de Boer een bijdrage van maximaal EUR 3500,- excl. BTW beschikbaar. Daarnaast biedt Super de Boer de mogelijkheid tot het volgen van trainingen aan bijvoorbeeld solliciteren.

Reistijd en reiskosten
Mocht de medewerker besluiten met eigen vervoer de afstand af te leggen dan zal voor de meer gereden kilometers een vergoeding worden betaald.
Aan medewerkers waarbij bij overplaatsing geen sprake is van een aanzienlijke positieverbetering c.q. inkomensverbetering (minimaal 2 functiegroepen) zal voor langere reistijd maximaal 2 jaren een compensatie worden gegeven.

Goede ontslagregeling
Als de huidige functie komt te vervallen, maar de werkgever kan de medewerker geen passende functie aanbieden, wordt medewerker boventallig. Tot onze grote tevredenheid blijft de oude kantonrechtersformule van toepassing in het Sociaal Plan Super de Boer!

Regeling voor ouderen, 61+
Het niveau van de regeling blijft gelijk aan het oude Laurus Sociaal Plan.
Met het veranderen van de pensioenleeftijd van 62 jaar (in het oude Laurus Sociaal Plan) naar 65 jaar (de huidige pensioenleeftijd) wordt de regeling voor ouderen een 61+ regeling.

Verhuiskosten
De verhuiskosten zullen geïndexeerd worden naar de huidige norm.

Begeleidingscommissie
Er wordt een begeleidingscommissie ingesteld die er op toeziet dat het Sociaal Plan Super de Boer in individuele gevallen juist wordt toegepast. De begeleidingscommissie bestaat in totaal uit zes leden. Twee leden worden door de werkgever aangewezen, twee leden worden door de vakorganisatie aangewezen en twee leden worden door de OR aangewezen.

Volgende week zal definitieve tekst van het Sociaal Plan verschijnen. U ontvangt dan ook volgende week een de volledige tekst van het principe akkoord. Dan kunt u uw stem uitbrengen.

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Pien Zijlstra. Telefoon 0512 583440, of per e-mail: p.zijlstra@remove-this.cnvdibo.nl