Inspectie v/h Onderwijs


Schoolprestatie voortgezet onderwijs

11 December 2009

Dagblad Trouw brengt op 12 december zijn jaarlijkse bijlage `Schoolprestaties' uit. Hierin wordt aangegeven welke resultaten scholen voor voortgezet onderwijs weten te bereiken. De krant baseert zich hierbij op cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. Trouw en de inspectie gebruiken de gegevens niet op dezelfde manier, waardoor over scholen een uiteenlopend beeld kan ontstaan.

Trouw presenteert over de scholen een aantal gegevens. De krant stelt de lezer in staat op basis hiervan een eigen oordeel over de school te vormen. Het dagblad concentreert zich op één gegeven: het gemiddeld cijfer op het centraal examen Nederlands, Engels en wiskunde van de geslaagde leerlingen. Dit biedt een indicatie hoe goed leerlingen die de school verlaten met een diploma, deze kernvakken beheersen.

Anders dan Trouw geeft de inspectie een totaaloordeel over de prestaties (opbrengsten) van scholen. De inspectie gebruikt daarvoor een uitgebreide verzameling gegevens om tot een afgewogen oordeel over de opbrengsten te komen. De inspectie betrekt dit oordeel bij de vraag of een school eventueel zwak of zeer zwak is.

Hoe de inspectie de opbrengsten beoordeelt
Bij het bepalen van de resultaten van het centraal examen kijkt de inspectie naar alle leerlingen (dus ook de leerlingen die gezakt zijn) en naar alle vakken. Omdat een groot deel van de leerlingen examen afleggen in de vakken Nederlands, Engels en wiskunde, wegen deze vakken zwaar mee in de berekening.

Verder kijkt de inspectie of leerlingen aan het einde van de onderbouw beter of slechter presteren dan je op basis van het basisschooladvies mag verwachten, of leerlingen in de bovenbouw zonder vertraging hun diploma halen, en of een school niet een te groot verschil kent tussen de resultaten van het centraal examen en het schoolexamen.

De inspectie baseert haar oordeel op de laatste drie examenjaren. Hiermee voorkomt ze dat het oordeel over de opbrengsten sterk beïnvloed wordt door een toevallige groep goed of minder goed scorende groep leerlingen. Trouw geeft alleen cijfers van het laatste examenjaar. Bovendien houdt de inspectie rekening met het aantal achterstandsleerlingen en leerlingen die leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) krijgen.

Welke gegevens u kunt vinden op de site van de inspectie? Via `Zoek Scholen' is veel informatie over (de opleidingen van) scholen te vinden:

* het algemene oordeel van de inspectie over de opleiding: de inspectie heeft vertrouwen of vindt de opleiding (zeer) zwak;
* de rapporten die de inspectie over school heeft geschreven;

U kunt doorklikken naar de opbrengstenoverzichten van de school. Hier vindt u:

* of de opbrengsten van de opleidingen voldoende of onvoldoende zijn;

* het gemiddelde examencijfer van alle vakken gezamenlijk;
* het gemiddelde examencijfer voor deelgroepen van vakken (Nederlands; Engels/Frans/Duits; aardrijkskunde/geschiedenis; economische vakken; wis/natuur/scheikunde/biologie; Latijn/Grieks);

* of leerlingen in de derde klas op, boven of onder hun basisschooladvies zitten;

* of leerlingen onvertraagd naar de derde klas doorstromen;
* of leerlingen onvertraagd van de derde klas naar het diploma doorstromen;

* een oordeel over het verschil tussen de resultaten op het centraal examen en het schoolexamen.