Ingezonden persbericht


Expositie 'Wintersalon FEEST!'

Koningkerk Voorburg


12 december 2009 t/m 3 januari 2010


12 december 2009 15.30 uur opening door wethouder Kunst en Cultuur gemeente LeidschendamVoorburg Astrid van Baalen,

Onthulling van een graffitykunstwerk gemaakt door Voorburgse jongeren

Voor de 12de keer organiseert de Koningkerk in Voorburg, gedurende de laatste drie weken van het jaar, de jaarlijkse Wintersalon. De expositie is van zaterdag 12 december tot en met zondag 3 januari elke woensdag tot en met zondag van 14-17 uur te bezichtigen maar niet op 1ste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Er doen 74 kunstenaars mee, vooral uit de regio's Haaglanden en Leiden maar ook uit de rest van Nederland: van Zeeland tot Amsterdam. Met als thema FEEST! exposeren ze bijna 300 werken: schilderijen, tekeningen, keramiek, beelden, sieraden en zelfs mode. Bijna alle werken zijn te koop. Marijke Nienhuis van de Ikebanavereniging Nederland ('Second Associate Master') en Wil Koens zorgen in de kerk voor een extra FEESTELIJK accent met hun Ikebana-creaties. Zelfs op de buitenmuren van de Koningkerk hangt kunst. Jongeren uit Voorburg hebben op uitnodiging van de Koningkerk gezamenlijk een graffitykunstwerk gemaakt met als thema FEEST. De expositie wordt op zaterdag 12 december geopend door Astrid van Baalen, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Leidschendam Voorburg.

FEEST! is een rijke inspiratiebron.

Voorburger Frits Frietman liet zich, passend bij kerst, met 'Giving birth' inspireren door het feest van de geboorte. Kerst is en blijft een mooi feest ook voor kinderen. De Zoetermeerse kunstenares Xandra Lapperre schilderde een blij kijkend kind dat de ballen in de kerstboom ophangt en als het ware uitroept: "Mijn mooiste feest is kerstfeest". Kinderen zijn sowieso een dankbare inspiratiebron. De Haagse Ellen Goldman maakte met 'Wij vieren feest' van email het zwaarste kunstwerk (15 kilo!) van de Wintersalon. Het hele jaar door zijn er feesten. De Voorburgse Angèle von Brixen wijdde het grootste werk van de tentoonstelling aan het jaarlijks terugkerende "Carnaval". De Cliniclowns zorgen er voor dat kinderen in het ziekenhuis toch nog iets feestelijks beleven. De Amsterdamse kunstenaar Erik Jan Kruyssen maakte drie bijzondere tekeningen van Clowns. Feest wordt gevierd in alle culturen. De zeer productieve Haagse kunstenaar Frans Erkelens - hij maakte meer dan 3000 werken!- schilderde een Balinese feesttooi en de Voorburgse AnneJeannette Jansen maakte, geïnspireerd door haar Afrikaanse periode, een keramieken beeld 'Happy in Afrika'. Tijdens een feest draag je mooie kleren en sieraden. De Voorburgse edelsmid Magda van Elck maakte voor de Wintersalon 8 bijzondere zilveren broches. Jo Jobse komt helemaal uit Zeeland naar Voorburg met een prachtig 'boeket' in olieverf. En wat is een feest zonder dansen. Uit klei creëerde Voorschotense Lydia Klomp gracieus dansende vrouwen, Annette van Stekelenburg uit Den Haag maakte van keramiek jonge ballerina's in de dop en Zoetermeerse Marian van Zomeren schilderde met acryl een 'Pas de deux'. Ook de natuur en de seizoenen kunnen feestelijke gevoelens opwekken. Jan Bakker uit Spijkenisse schilderde Voorjaar, Zomer en Herfst en Voorburger Koos Modderman liet zich inspireren door 'Begin september'. Maar helaas komt aan elk feest een einde. Hans Gusseklo uit Wassenaar exposeert met 'The party is over'.

Bereikbaarheid

De Koningkerk is één van de vier kerken van de Protestantse gemeente in Voorburg. Het adres van de kerk is Bruinings Ingenhoeslaan 4/hoek Koningin Julianalaan. De kerk is uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer. Bus 23 en tram 2 stoppen voor de deur. Station Laan van Nieuw Oost Einde ligt op loopafstand.