Ingezonden persbericht


Transportsector zet zich in voor reductie CO2 uitstoot

Delft, 11 december 2009. Tien Nederlandse transportondernemers zullen vanaf 2010 de jaarlijkse CO2 uitstoot van hun wagenpark vastleggen in hun jaarverslag. Dit doen zij in het kader van het project Carbon Footprint, dat onderdeel uitmaakt van het programma Duurzame Logistiek. Met deze verplichting willen de vervoerders de uitstoot van CO2 beter in kaart brengen om vervolgens maatregelen te nemen die de uitstoot kunnen terugdringen.

Carbon Footprint project
Het project is een samenwerkingsverband tussen Connekt, verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma Duurzame Logistiek, en tien leden van werkgeversvereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). De KNV leden kenmerken zich door het voeren van een duurzaam beleid waarin het terugdringen van CO2 uitstoot een belangrijke rol speelt. Het Footprint project draagt bij aan deze doelstelling doordat het de CO2 uitstoot goed zichtbaar maakt. Hierdoor kunnen meer gerichte en efficiëntere maatregelen worden genomen. Op de lange termijn is de doelstelling van het project dat steeds meer bedrijven gestimuleerd worden om ook de uitstoot van CO2 op te nemen in hun jaarverslag. Het Footprint project is een goed voorbeeld van hoe het bedrijfsleven reeds vooruit loopt op de klimaatafspraken die op dit moment worden gemaakt in Kopenhagen.

Duurzame Logistiek
Het programma Duurzame Logistiek ondersteunt 250 koplopende bedrijven op het gebied van duurzame goederenlogistiek. Doel is om in 2012 de winstgevendheid van de bedrijven te verhogen en gelijktijdig de CO2 uitstoot met >20% te verlagen. Hiertoe worden verschillende projecten opgezet. Een daarvan is het Carbon Footprint project.
---