Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 12 december 2009

Het Nederlandse Rode Kruis fuseert tot één landelijke vereniging

357 afdelingen en districten bieden samen hulp in Nederland

De Algemene Vergadering van het Nederlandse Rode Kruis heeft vanochtend het definitieve besluit genomen om per 1 januari 2010 met de afdelingen en districten één landelijke vereniging te vormen. "Vandaag schrijven we Rode Kruis-geschiedenis'', aldus bestuursvoorzitter Elco Brinkman. "Na drie jaar overleggen, voorbereiden en de juiste weg vinden om te bewandelen, sluiten we een geschiedenis van 140 jaar af en zijn we klaar om als één vereniging de toekomst tegemoet te treden. We bundelen onze krachten en kunnen zo meer betekenen voor de meest kwetsbaren in onze samenleving''.

Door fusie versterkt het Rode Kruis het vermogen om de nationale en internationale hulpverlening te verbeteren en om efficiënter en gerichter te werken. Vrijwilligers, betaalde krachten en donateurs worden door de nieuwe vorm beter in staat gesteld de hulp te verlenen op een manier waar het Rode Kruis al 140 jaar voor staat. De ondersteuning van de lokale activiteiten zal plaatsvinden vanuit zeven regionale ondersteuningscentra. Zo is het Rode Kruis klaar voor de uitdagingen van de toekomst.

Een drietal afdelingen zijn tegen het fusiebesluit. Deze afdelingen in Noord-Holland kunnen zich niet vinden in de fusieplannen, maar willen wel verder onder de vlag van het Rode Kruis. Het Nederlandse Rode Kruis zal, tot een oplossing is gevonden, hulpverlening in dit gebied natuurlijk blijven garanderen.

In zijn toespraak kondigde de bestuursvoorzitter de belangrijkste taak voor 2010 alvast aan: "De structuur staat. Nu gaan we kijken naar de inhoud van ons werk. Wij hebben ons de taak gesteld om praktisch en concreet vorm te geven aan het beschermen van de meest kwetsbaren. En dat kunnen we alleen doen als we meebewegen met de wereld om ons heen".

Het Nederlandse Rode Kruis

Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood. Of het nu slachtoffers zijn van een conflict of aardbeving in een ver land of mensen die het moeilijk hebben in Nederland: het Rode Kruis helpt direct. Zonder mensen uit te sluiten, als neutrale en onafhankelijke organisatie.



Noot voor redacties
Noot voor de redactie,