Politie Groningen

Zaterdag 12 december 2009

Provincie Groningen, 12-12-2009

Groningen: fietsster gewond na voorrangsfout

Een 53-jarige fietsster uit Winsum is vrijdagmorgen gewond geraakt op de Iepenlaan in Groningen. Een 25-jarige automobilist uit Groningen kwam vanuit de Lijsterbeslaan en gaf een fietser voorrang op de kruising. Hij zag echter niet tijdig dat de vrouw ook aan kwam fietsen. Toen de automobilist optrok om de Iepenlaan op te rijden, botste hij tegen de Winsumse aan. Die viel op het wegdek en raakte gewond aan haar hoofd. Ze is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: gewonde inbreker aangehouden

De politie heeft vrijdagmorgen op het Damsterdiep twee mannen aangehouden voor een inbraak in een horecapand aan het Schuitendiep. De 33-jarige man uit Franeker en zijn 39-jarige kompaan uit Goingarijp hadden een ruit van het pand ingeslagen en probeerden binnen hun slag te slaan. De 39-jarige Fries was echter gewond geraakt en bloedde hevig. Het tweetal ging zonder buit de straat weer op, waarna agenten het duo niet veel later aan kon houden. Beide Friezen zijn ingesloten.

Warffum: gewonde door binnenbocht

Een 69-jarige fietser uit Groningen is vrijdagmorgen gewond geraakt in Warffum. De Stadjer fietste over de Onderdendamsterweg toen hem een 44-jarige automobilist uit Warffum tegemoet kwam rijden. Deze bestuurder nam de binnenbocht in een kronkel en zag de fietser over het hoofd. De automobilist kon de Groninger niet meer ontwijken en botste frontaal tegen de man. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: poging beroving maaltijdbezorger

Een onbekende jongeman heeft vrijdagavond in de Bentismaheerd in Groningen geprobeerd een 21-jarige maaltijdbezorger te beroven. De maaltijdbezorger uit Groningen zette zijn bromfiets neer om bij een woning om aan te bellen. Op dat moment werd hij belaagd door een onbekende jongen van ca. 16 jaar. Doordat de Groninger zich afweerde ging de verdachte er vandoor. De politie heeft een aangifte opgenomen.

Groningen: inbreker gepakt dankzij getuige

Dankzij een alerte getuige heeft de politie vrijdagnacht in de Ubbo Emmiusstraat een 19-jarige inbreker aangehouden. De getuige zag dat een ruit van een woning was ingegooid en hield de omgeving in de gaten. Toen ze zag dat de 19-jarige man uit Groningen ook een ruit vernielde van een horecapand en daar naar binnen wilde gaan, belde ze de politie. Die kon de Stadjer daarna aanhouden. De verdachte is ingesloten voor verhoor.

Winschoten: bewoner overloopt insluipers

Een bewoner van de Kloosterlaan stond vrijdagnacht oog-in-oog met twee insluipers in een garage naast de woning. De bewoners hoorden een hond blaffen en namen een kijkje. De man betrapte twee jongens in de garage en probeerde beiden vast te houden. Na een worsteling moest de Winschoter de insluipers laten gaan. De politie heeft in de omgeving naar het tweetal gezocht, maar trof ze niet meer aan. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: Stadjer misdraagt zich in uitgaansgebied

De politie heeft vrijdagnacht in de Gelkingestraat een 22-jarige inwoner van Groningen aangehouden vanwege diverse misdragingen en overtredingen. Agenten zagen tijdens hun voetpost dat de man midden op straat begon te urineren. De politiemensen vroegen meerdere keren om een identiteitsbewijs, maar die weigerde de verdachte te geven. De Stadjer beledigde de agenten en ging even later door met doodsbedreigingen. Tijdens zijn insluiting bleek de 22-jarige in het bezit te zijn van heroïne. Hij is ingesloten in het cellencomplex.

Groningen: tweetal maakt fotos tijdens bekladden ambulance

Twee mannen uit Enschede (19 en 26 jaar) zijn vrijdagmiddag aangehouden omdat ze in de binnenstad diverse goederen hadden beklad met een spuitbus. Een medewerker van een café zag dat de 26-jarige man tekst op een bedrijfspand spoot. Zijn 19-jarige kompaan maakte hier fotos van. Toen de cafémedewerker hier iets van zei, ging de oudste er vandoor. Agenten hielden vervolgens de jongste aan. Enkele minuten later bleek ook een geparkeerde ambulance op de Grote Markt te zijn bespoten met dezelfde tekst. Een foto hiervan stond op het fototoestel van de Twent. Ook bleek het duo met een vlag van een supermarkt op de Grote Markt te poseren. De vlag was waarschijnlijk gestolen in de Nieuwe Ebbingestraat. De 26-jarige man melde zich na een telefoontje van zijn kompaan op het politiebureau. Tegen het duo is proces-verbaal opgemaakt. Het dossier stuurt de politie naar justitie.

Groningen: taxichauffeur beroofd

Een 50-jarige taxichauffeur is zaterdagnacht in de Elzenlaan beroofd van een onbekend geldbedrag. Twee ca. 25-jarige mannen waren rond 3.50 uur ingestapt op de Grote Markt. In de Elzenlaan, nabij de Duindoornstraat, werd de bestuurder gevraagd zijn auto stil te zetten. Op dat moment sloeg een van de verdachten de man tegen het hoofd en eisten beiden geld. Nadat de taxichauffeur een geldbedrag had gegeven, ging het duo er rennend vandoor. De politie doet onderzoek.

Groningen: brand in fietsenstalling

Bij een brand in een fietsenstalling aan het Damsterdiep zijn vrijdagnacht zeker negen fietsen zwaar beschadigd geraakt. Een 22-jarige Groningse werd wakker van een brandlucht en zag buiten de brandende stalling. Waarschijnlijk is er sprake van brandstichting. In diezelfde nacht werd er een brandje gesticht in de nabijgelegen Slachthuisstraat. Het is niet bekend of beide incidenten een verband hebben. De politie doet onderzoek.

Zevenhuizen: automobiliste in sloot na onwelwording

Een 21-jarige automobiliste uit Lutjegast is vrijdagavond met haar auto in een sloot gereden aan de Carolieweg in Zevenhuizen. De vrouw raakte waarschijnlijk een kort moment onwel en verloor daardoor de macht over het stuur. Het voertuig kwam op de kop in een naastgelegen sloot terecht. Ze kon zelf uit de auto komen. Medewerkers van de ambulancedienst hebben de automobiliste gecontroleerd. Ze bleek geen letsel te hebben, maar moest zich voor de zekerheid wel melden bij een medisch specialist. Haar wagen raakte zwaar beschadigd. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Leek: onderzoek na woninginbraak

De politie stelt een onderzoek in na een inbraak in een woning aan de Burgemeester van Waninglaan in Leek. De inbraak vond vermoedelijk plaats tussen vrijdagmorgen en halverwege vrijdagavond. Een bewoner ontdekte braakschade en waarschuwde de politie. Uit een rondgang door de woning bleek dat een laptop was verdwenen. Ook is een onbekend geldbedrag meegenomen. De gedupeerde doet aangifte.

Provincie Groningen: alcohol in het verkeer

De politie heeft vrijdagavond en nacht op diverse plaatsen in de provincie alcoholcontroles uitgevoerd. Tijdens een deel van de controles werd de zogenaamde alcoholbus ingezet. Ook buiten de specifieke controles om, werden diverse automobilisten betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Tegen alle alcomobilisten is proces-verbaal opgemaakt. Ze zullen zich op een later moment moeten verantwoorden voor het alcoholmisbruik.

Alcomobilisten die meer dan 1,3 promille alcohol in hun bloed hebben, moeten hun rijbewijs afstaan. Voor hen is een promillage tot 0,5 toegestaan om nog aan het verkeer deel te mogen nemen. Bij beginnende bestuurders wordt het roze pasje in beslag genomen bij een promillage vanaf 0,8. Zij mogen tot 0,2 promille nog in een auto rijden.

Winschoten: Een 57-jarige automobiliste uit Vlagtwedde werd vrijdagavond in de Vincent van Goghlaan in Winschoten langs de kant van de weg gezet. Uit een blaastest bleek dat ze met alcohol op achter het stuur zat. In haar bloed zat bijna een promille alcohol.

Groningen: Bij een alcoholcontrole in de Stationstraat zijn vrijdagnacht twee beschonken bestuurders aangehouden. Een 42-jarige automobilist zonder vaste verblijfplaats bleek 1,85 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Bovendien had de man nog een boete van ruim 1700 euro openstaan. Hij is ingesloten. Een 44-jarige automobilist uit Groningen bleek bij de controle ook te veel alcohol te hebben gedronken. Hij had ruim een promille alcohol in zijn bloed.

Marum: Bij een tankstation aan de A7 is vrijdagnacht een 27-jarige automobilist aangehouden. De beginnend bestuurder uit Tolbert had bijna 1,8 promille alcohol in zijn bloed. Omdat de eigenaar van het voertuig nog een boete open heeft staan, is de auto voorlopig in beslag genomen.

Stadskanaal: Bij een alcoholcontrole in de Oosterstraat in Stadskanaal werd een 30-jarige automobilist uit Musselkanaal betrapt. De man had
1,25 promille alcohol in zijn bloed.

Delfzijl: In de omgeving van Delfzijl hebben politieagenten vrijdagnacht 526 voertuigen gecontroleerd. Drie bestuurders hadden alcohol gedronken. Twee van hen zaten boven de toegestane hoeveelheid.

Provincie Groningen: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde vrijdag op diverse plaatsen op snelheid.
* Mensingeweer, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 1050, aantal overtredingen: 77, hoogst gemeten snelheid: 114 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Musselkanaal, Marktstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 754, aantal overtredingen: 108, hoogst gemeten snelheid: 76 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

* Alteveer, Beumeesweg: aantal geregistreerde voertuigen: 482, aantal overtredingen: 56, hoogst gemeten snelheid: 72 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

* Glimmen, Rijksstraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1051, aantal overtredingen: 263, hoogst gemeten snelheid: 74 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.