Trots op Nederland

Nieuws

12 dec 2009 | Spoeddebat Brede Heroverweging

Voorzitter,

Ik zat mij het volgende voor te stellen; Vader Balkenende wilt op zaterdag zijn kerstboom optuigen. Daarom vraagt hij moeder de vrouw om op donderdag 20 dozen kerstballen te kopen, in allerlei kleuren en maten. Op zaterdag kiest hij daarvan 3 dozen uit waarmee hij de boom gaat versieren. De andere 17 dozen blijven ongebruikt staan en gaan de vuilnisbak in. Kapitaalvernietiging dus. Zonde! Vader Balkenende had beter meteen kunnen beslissen dat hij rode, groene en zilveren ballen wilde hebben. Dat had een hoop geld en tijd gescheeld.

Dezelfde onlogische handelswijze zie ik terug in het opzetten van de 20 werkgroepen. Eerst de vraag aan alle adviseurs om maar zoveel mogelijk ideeën en maatregelen aan te dragen, om er vervolgens slechts een paar van in te voeren. Het paard sjokt hier achter de kar aan, in plaats van deze te trekken.

Integraal 20% korten op 20 beleidsterreinen is gewoon de kaasschaaf methode. Overal een plakje af, daar ligt geen enkele keus onder.

Een aantal vragen;

Vallen de aangekondigde bezuinigingen bij de politie onder de heroverweging of kunnen zij nog meer klappen verwachten?

Klopt het dat het Koningshuis buiten schot blijft?

Hoe zit het met de hoge colleges van Staat en de verschillende kabinetten, gaat daar wel op bezuinigd worden?

Waarom zitten er externe deskundigen in het team terwijl er zoveel ambtenaren ter beschikking staan?

Hoe denkt de regering te bezuinigen op de immigratie terwijl de staatssecretaris een soepeler beleid aankondigt als het gaat om uitgeprocedeerde asielzoekers die beweren ziek te zijn?

Hoe is de beslissing om het onderwijs in de heroverweging te betrekken tot stand gekomen?

Dit kabinet maakt helaas niet de goede keuzes. Zo kan er bijvoorbeeld makkelijk 2/3 van het ontwikkelingssamenwerking budget af, en kan er flink gesnoeid worden in de enorme subsidiepot van 23 miljard euro! Een gemiste kans voor het kabinet Balkenende 4!