Titel NK Scholieren 2009 voor Zernike College Haren

12/12/2009 17:48

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Zernike College wint 12e editie NK debatteren voor scholieren

Leiden - Het Zernike College uit Haren is zaterdag 12 december in Leiden Nederlands Kampioen debatteren geworden tijdens het Nederlands Kampioenschap debatteren voor middelbare scholieren 2009 (NK Scholieren).

De school kreeg uit handen van Roderik van Grieken, directeur en oprichter Nederlands Debat Instituut, de wisselbeker. De school versloeg tijdens de finale het Utrechts Stedelijk Gymnasium.

De finalisten debatteerden in de Hooglandse kerk over de stelling 'Er moet een wettelijk verbod komen op reclame voor ongezonde voedingsmiddelen voor kinderen onder de 12 jaar'. De gehele dag debatteerden 32 scholen over diverse stellingen. De scholen kwalificeerden zich voor de finale tijdens drie landelijke voorronden waar in totaal 100 scholen aan deelnamen. Het is de 12e keer dat het NK Scholieren wordt georganiseerd.

Onder toeziend oog van honderden toeschouwers uit het hele land debatteerden de finalisten tegen elkaar. Tijdens de vier debatronden voorafgaand aan het finaledebat kwamen stellingen aan bod binnen het toernooithema 'Voeding & Maatschappij', zoals: 'Alcohol mag alleen nog maar door de overheid verkocht worden' en 'Er moet een extra belasting op vlees komen'.

Het NK Scholieren 2009 is mede mogelijk gemaakt door toernooipartners Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ministerie voor Jeugd en Gezin, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het Voedingscentrum en het Convenant Overgewicht. Het NK Scholieren wordt verder ondersteund door de Universiteit Leiden, de gemeente Leiden, Trouw en Eigenwijzer. Op de website van Trouw kunnen deelnemers hun ervaring via een weblog plaatsen. Eigenwijzer levert historisch materiaal betreffende het thema.

De finale was het hoogtepunt van een toernooi dat in september begon met debattrainingen op 100 scholen waaraan meer dan 3.000 scholieren deelnamen. Na voorselecties op de scholen werden in november de voorronden gehouden alwaar de 32 beste teams werden geselecteerd. Het debattoernooi wordt jaarlijks door het Nederlands Debat Instituut georganiseerd om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren.